Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο η απόφαση της διοίκησης του ιστορικού γυναικείου λουτρού στο Hampstead Heath να διατηρήσει την πολιτική «αυτοπροσδιορισμού φύλου» (self-ID), επιτρέποντας τη χρήση της εγκατάστασης από τρανς γυναίκες, παρά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε ότι οι τρανς γυναίκες δεν αναγνωρίζονται νομικά ως βιολογικές γυναίκες.
Το Kenwood Ladies’ Pond, που λειτουργεί εδώ και έναν αιώνα αποκλειστικά για γυναίκες και κορίτσια, έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ φεμινιστριών που υποστηρίζουν τον βιολογικό ορισμό του φύλου και ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων.
Παρά την απόφαση-σταθμό του Δικαστηρίου, η City of London Corporation, αρμόδια για τη διαχείριση του πάρκου και των λουτρών, ανακοίνωσε ότι η πολιτική αυτοπροσδιορισμού θα παραμείνει σε ισχύ προς το παρόν, έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των νομικών συνεπειών της απόφασης.

Ακτιβίστριες του φεμινιστικού χώρου κατηγορούν τη διοίκηση ότι παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Η Fiona McAnena, εκπρόσωπος της οργάνωσης Sex Matters, χαρακτήρισε την πολιτική «παρεμβατική, διακριτική και παράνομη», ζητώντας άμεση αναθεώρηση.
«Οι δημοτικές αρχές οφείλουν να αποδεχθούν ότι η διαχείριση των χώρων για γυναίκες απαιτεί όρια που να σέβονται την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια όσων τους χρησιμοποιούν», τόνισε.
Η Venice Allan, φεμινίστρια ακτιβίστρια που έχει αποκλειστεί από τον Σύλλογο του Kenwood Ladies’ Pond λόγω των δημόσιων διαμαρτυριών της, δήλωσε ότι η στάση των αρχών δεν την εξέπληξε.
«Οι γυναίκες χρειάζονται χώρους αποκλειστικά για τις ίδιες – για λόγους ασφάλειας, αξιοπρέπειας, αλλά και απόλαυσης. Οι λίμνες αυτές είναι μοναδικές εμπειρίες και σύμβολα γυναικείας ελευθερίας», ανέφερε.
Η ίδια περιέγραψε την πρώτη της εμπειρία στις πισίνες όταν ήταν 21 ετών, λέγοντας ότι επρόκειτο για την πρώτη φορά που αισθάνθηκε τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε έναν καθαρά γυναικείο χώρο χωρίς φωνές, φασαρία και καταπίεση.
«Στα μεικτά κολυμβητήρια κυριαρχούν οι άνδρες. Εδώ ήταν αλλιώς. Ήταν ήσυχα, ειρηνικά. Ένα καταφύγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η γνωστή νομικός Sarah Vine KC προειδοποίησε ότι η συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής μπορεί να εκθέσει τη διοίκηση της πισίνας σε νομικές συνέπειες, με τον χαρακτηρισμό των λουτρών ως «ανδρικών» ή «γυναικείων» να αποτελεί, πλέον, δυνητικό πεδίο προσφυγών για διακρίσεις.
Η City of London Corporation, από την πλευρά της, αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι συμμορφώνεται πλήρως με την ισχύουσα νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το ζήτημα αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί έντονες συζητήσεις στη βρετανική κοινωνία, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι των δικαιωμάτων φύλου, της νομοθεσίας και των κοινωνικών διεκδικήσεων.