Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, νόμο που ορίζει την έννοια του αντισημιτισμού, τον απαγορεύει και θεσπίζει τις ποινές για σχετικές παραβάσεις. 

 

«Η έλλειψη ενός σαφούς ορισμού του αντισημιτισμού στην ουκρανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη σωστή κατηγοριοποίηση εγκλημάτων που διαπράττονται σε αυτή τη βάση», ανέφεραν οι συντάκτες του νόμου. «Στην πράξη, αυτό οδηγεί σε πραγματική ατιμωρησία των παραβατών», επεσήμαναν ακόμη. 

 

Ο νόμος εγκρίθηκε στην τελική ανάγνωση με 283 ψήφους, ενώ το ελάχιστο όριο που απαιτούνταν ήταν 226 ψήφοι. Ορίζει τον αντισημιτισμό ως το μίσος για τους Εβραίους και τον απαγορεύει. Η εκδήλωση του αντισημιτισμού μπορεί να στρέφεται εναντίον Εβραίων και των περιουσιών τους, όπως και κατά θρησκευτικών χώρων ή κοινοτήτων. 

 

Επιπλέον, ο νόμος ορίζει ποινές, αλλά επιτρέπει σε θύματα να διεκδικήσουν αποζημίωση για υλική ή ηθική βλάβη. Για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να υπογραφεί από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Οι γονείς του Ουκρανού προέδρου ήταν Εβραίοι και έχει δηλώσει ότι έχασε συγγενείς στο Ολοκαύτωμα. 

 

Εκτιμάται ότι το 0,2% των 41 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας είναι Εβραίοι και έχουν υπάρξει μεμονωμένα περιστατικά αντισημιτισμού μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, το 1991. Προπολεμικά, ο εβραϊκός πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, αλλά αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα. 

 

Αυτό τον μήνα συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη σφαγή του Μπάμπι Γιαρ στην Ουκρανία, μία από τις μεγαλύτερες δολοφονίες Εβραίων στο Ολοκαύτωμα. Σχεδόν 34.000 Εβραίοι- άνδρες, γυναίκες και παιδιά- εκτελέστηκαν μαζικά, στις 29-30 Σεπτεμβρίου 1941.  

 

Με πληροφορίες από Reuters