Η Ουκρανία απαγόρευσε τον αντισημιτισμό με νέο νόμο

Η Ουκρανία απαγόρευσε τον αντισημιτισμό με νέο νόμο Facebook Twitter
Έργο στη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων θυμάτων της σφαγής στο Μπάμπι Γιαρ (Πηγή φωτό AP)
0

Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, νόμο που ορίζει την έννοια του αντισημιτισμού, τον απαγορεύει και θεσπίζει τις ποινές για σχετικές παραβάσεις. 

«Η έλλειψη ενός σαφούς ορισμού του αντισημιτισμού στην ουκρανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη σωστή κατηγοριοποίηση εγκλημάτων που διαπράττονται σε αυτή τη βάση», ανέφεραν οι συντάκτες του νόμου. «Στην πράξη, αυτό οδηγεί σε πραγματική ατιμωρησία των παραβατών», επεσήμαναν ακόμη. 

Ο νόμος εγκρίθηκε στην τελική ανάγνωση με 283 ψήφους, ενώ το ελάχιστο όριο που απαιτούνταν ήταν 226 ψήφοι. Ορίζει τον αντισημιτισμό ως το μίσος για τους Εβραίους και τον απαγορεύει. Η εκδήλωση του αντισημιτισμού μπορεί να στρέφεται εναντίον Εβραίων και των περιουσιών τους, όπως και κατά θρησκευτικών χώρων ή κοινοτήτων. 

Επιπλέον, ο νόμος ορίζει ποινές, αλλά επιτρέπει σε θύματα να διεκδικήσουν αποζημίωση για υλική ή ηθική βλάβη. Για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να υπογραφεί από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Οι γονείς του Ουκρανού προέδρου ήταν Εβραίοι και έχει δηλώσει ότι έχασε συγγενείς στο Ολοκαύτωμα. 

Εκτιμάται ότι το 0,2% των 41 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας είναι Εβραίοι και έχουν υπάρξει μεμονωμένα περιστατικά αντισημιτισμού μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, το 1991. Προπολεμικά, ο εβραϊκός πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, αλλά αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα. 

Αυτό τον μήνα συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη σφαγή του Μπάμπι Γιαρ στην Ουκρανία, μία από τις μεγαλύτερες δολοφονίες Εβραίων στο Ολοκαύτωμα. Σχεδόν 34.000 Εβραίοι- άνδρες, γυναίκες και παιδιά- εκτελέστηκαν μαζικά, στις 29-30 Σεπτεμβρίου 1941.  

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM