Την αντίδραση της ουγγρικής κυβέρνησης προκάλεσαν τα σχόλια του Τζορτζ Κλούνεϊ για τον πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν.

 

Ο διάσημος ηθοποιός χαρακτήρισε τον Ούγγρο πρωθυπουργό ως παράδειγμα θυμού και μίσους,  που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα δυστοπικό μέλλον. Η ουγγρική πλευρά απάντησε, αποκαλώντας τα σχόλια του Κλούνει «ανοησίες».

 

Μιλώντας για τη δημιουργία της ταινίας του Midnight Sky, στην οποία υποδύεται έναν επιστήμονα σε έναν μελλοντικό κόσμο, ο Κλούνει δήλωσε στο περιοδικό GQ: «Δεν ήμασταν στη μέση μιας πανδημίας όταν συνέβη, αλλά υπήρχαν ακόμα όλα αυτά τα άλλα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία για το πόσο μίσος και θυμό βιώνουμε όλοι μας σε αυτήν τη στιγμή της ιστορίας, σε όλο τον κόσμο, δείτε τον Μπολσονάρου στη Βραζιλία ή τον Όρμπαν στην Ουγγαρία».

 

«Κοιτάξτε γύρω. Πολύς θυμός και μίσος. » πρόσθεσε ο Κλούνεϊ.

 

Ο Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει οικοδομήσει ένα αυτοσχέδιο φιλελεύθερο καθεστώς, με ένα συγκεντρωτικό κράτος, μια πιστή επιχειρηματική ελίτ και μια όλο και πιο εθνικιστική κυβερνητική ιδεολογία, γράφει το Reuters.

 

Ηγέτες της ΕΕ έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Όρμπαν για τη διάβρωση του κράτους δικαίου και των πολιτικών ελευθεριών στην Ουγγαρία, την ώρα που ο Ούγγρος πρωθυπουργός και η Πολωνία ως σύμμαχός του, αγωνίζονται ενάντια σε νέους κανόνες της ΕΕ που επιβάλλουν δημοκρατικά πρότυπα.

 

Ερωτηθείς από την κρατική τηλεόραση για τα σχόλια του Κλούνεϊ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ορς Φάρκας είπε ότι ο ηθοποιός εξέφρασε το μήνυμα υπέρ της μετανάστευσης, του Ούγγρου- γεννημένου Αμερικανού φιλελεύθερου δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, υποστηρικτή των ανοιχτών κοινωνιών και επί χρόνια αντίπαλο του Όρμπαν.

 

Τα λόγια του Κλούνεϊ ήταν «ανόητα», έγραψε ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων Tamas Menczer στο Facebook.

 

«Ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι καλός ηθοποιός, γι 'αυτό αξίζει τον σεβασμό, αλλά κανείς δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζει σαν ένα παγκόσμιο πολιτικό μαντείο», δήλωσε ο Menczer στο ειδησεογραφικό κανάλι HirTV αργά τη Δευτέρα. «Έχει ανθρώπους που ψιθυρίζουν στα αυτιά του.»

 

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Κλούνεϊ για να σχολιάσει σχετικά.

 

Μέσω ενός εκπροσώπου του, ο ηθοποιός δημοσίευσε μια δήλωση στην ουγγρική ιστοσελίδα ειδήσεων Telex.hu αργά τη Δευτέρα λέγοντας ότι «η μηχανή προπαγάνδας του Όρμπαν είναι ψέμα», προσθέτοντας ότι είχε γνωρίσει μόνο τον Τζορτζ Σόρος.

 

«Ήμουν (στην Ουγγαρία) στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και περπατούσα στον Δούναβη. Τότε η Ουγγαρία ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα δημοκρατικής επιτυχίας. Ανυπομονώ για την ημέρα που η Ουγγαρία θα αγκαλιάσει αυτό που ήταν κάποτε.» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κλούνεϊ.

 

Με πληροφορίες του Reuters