Η Νότια Κορέα απαγορεύει τα κινητά στις σχολικές αίθουσες από το 2026

ezgif.com video to gif converter
0

Η Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και «έξυπνων» συσκευών κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στα σχολεία. Το μέτρο, που θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2026, καθιστά τη χώρα μία από τις λίγες παγκοσμίως που κατοχυρώνουν νομικά τέτοιο περιορισμό.

Η απόφαση πέρασε με ευρεία πλειοψηφία, με 115 ψήφους υπέρ σε σύνολο 163 παρόντων βουλευτών.Στόχος, σύμφωνα με τους εισηγητές, είναι η αντιμετώπιση του εθισμού στα κινητά τηλέφωνα, καθώς η επιστημονική έρευνα αναδεικνύει όλο και περισσότερο τις βλαβερές συνέπειες στη σχολική επίδοση και στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των εφήβων.

Πολλά σχολεία στη Νότια Κορέα έχουν ήδη εφαρμόσει περιορισμούς στη χρήση κινητών. Ωστόσο, η ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο θεωρείται πιο αυστηρή. Παρόμοια μέτρα έχουν υιοθετηθεί στη Φινλανδία και στη Γαλλία (κυρίως σε σχολεία μικρότερων ηλικιών), αλλά και στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Κίνα, όπου οι περιορισμοί ισχύουν σε όλες τις βαθμίδες.

Νότια Κορέα: Σχεδόν ένας στους τέσσερις δηλώνει εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο

Το θέμα απασχολεί έντονα γονείς και δασκάλους. Σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα του 2024, σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους της Νότιας Κορέας δηλώνει υπερβολική εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο. Το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο στους εφήβους, όπου αγγίζει το 43% στις ηλικίες 10 έως 19 ετών και αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από ένας στους τρεις παραδέχονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τον χρόνο που περνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πλατφόρμες βίντεο, γεγονός που ανησυχεί τους γονείς καθώς περιορίζει τον χρόνο για διάβασμα και άλλες δραστηριότητες.

«Όταν πηγαίνουν σχολείο, δεν είναι μόνο για να διαβάζουν αλλά και για να κάνουν φίλους, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες. Όμως ακόμα και όταν μιλούν με τους συμμαθητές τους, γυρνούν αμέσως στο κινητό», λέει η Τσόι Ουν-γιόνγκ, μητέρα ενός 14χρονου στη Σεούλ.  Άλλοι γονείς εκφράζουν ανησυχία για το cyberbullying, όπως η Κιμ Σουν, μητέρα δύο μαθητριών δημοτικού, που αναφέρεται σε «αδιανόητα σκληρές προσβολές» μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ο βουλευτής Τσο Τζουνγκ-χουν, που κατέθεσε το νομοσχέδιο εκ μέρους του κόμματος της αντιπολίτευσης People Power Party, εξήγησε ότι παρακινήθηκε από παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες. Τόνισε πως υπάρχουν «σημαντικά επιστημονικά και ιατρικά δεδομένα» που δείχνουν ότι ο εθισμός στα κινητά έχει «εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες» στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην ψυχοσυναισθηματική ωρίμανση των μαθητών.

Οι εξαιρέσεις που προβλέπονται για την χρήση κινητών στις σχολικές ώρες

Ο νέος νόμος περιορίζει τη χρήση κινητών στις σχολικές ώρες, αλλά δίνει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να απαγορεύσουν τη χρήση τους σε ολόκληρο το σχολικό χώρο. Παράλληλα, προβλέπει την εκπαίδευση των μαθητών για τη σωστή χρήση των συσκευών. Εξαιρέσεις προβλέπονται για μαθητές με αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες, καθώς και για περιπτώσεις χρήσης σε εκπαιδευτικό πλαίσιο ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι εκπαιδευτικοί εμφανίζονται διχασμένοι. Η πιο συντηρητική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών στήριξε το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι προσφέρει «πολύ ισχυρότερη νομική βάση» για τον περιορισμό των κινητών στην τάξη. Σύμφωνα με εσωτερική έρευνά της, σχεδόν το 70% των δασκάλων έχει αντιμετωπίσει προβλήματα πειθαρχίας λόγω χρήσης κινητού, με μερικούς μαθητές να αντιδρούν βίαια όταν τους γίνεται παρατήρηση.

Αντίθετα, η Ένωση Εκπαιδευτικών και Εργαζομένων στην Εκπαίδευση δεν έλαβε επίσημη θέση, σημειώνοντας ότι αρκετά μέλη φοβούνται πως το μέτρο παραβιάζει το δικαίωμα των μαθητών στην πρόσβαση στο κινητό. «Στην πραγματικότητα, οι μαθητές δεν έχουν χώρο να συναντούν φίλους έξω από τα φροντιστήρια, εκτός από το KakaoTalk ή το Instagram. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κινητό αλλά ο ακραίος ανταγωνισμός για τις πανεπιστημιακές εξετάσεις», σχολιάσε στο BBC η καθηγήτρια Τσο Γιουνγκ-σον.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM