Η Νορβηγία καλεί τους πολίτες να «ξεσκονίσουν» τα καταφύγια- Για τυχόν πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία

Η Νορβηγία καλεί τους πολίτες να «ξεσκονίσουν» τα καταφύγια- Για τυχόν πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η Νορβηγία καλεί τους πολίτες της να «ξεσκονίσουν» τα καταφύγιά τους, όπως και να αποθηκεύσουν φάρμακα για την έκθεση σε ραδιενέργεια, λόγω του φόβου για τυχόν πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία. 

Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, Οντ Ρόγκερ Ένοκσεν, δήλωσε σύμφωνα με τους Times ότι υπάρχουν φόβοι πως η επανάληψη ενός πυρηνικού ατυχήματος, παρόμοιο με εκείνο του Τσερνόμπιλ, θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας στη χώρα του, λόγω του ανέμου. 

Στους πολίτες θα δοθεί προειδοποίηση 72 ωρών, για να προετοιμάσουν τα καταφύγιά τους και «αν τα χρησιμοποιούν ως αποθήκες, θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα πλάνο για να βγάλουν έξω αντικείμενα», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός. Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να αποθηκεύσουν φάρμακα για ραδιενέργεια για παιδιά, όπως και ότι κάθε σπίτι θα πρέπει να έχει προμήθειες τριών ημερών του φαρμάκου Jodix, αναφέρει η Daily Mail επικαλούμενη τους Times. 

Η προειδοποίηση αυτή δεν σχετίζεται με φόβο για πυρηνικό πόλεμο, αλλά «με τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία και ατυχήματα που έχουμε δει». 

Η Ουκρανία, επεσήμανε «έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και αν συμβεί ένα ατύχημα, όπως στο Τσερνόμπιλ, θα επηρεαστούμε όλοι στη δυτική Ευρώπη, αν ο άνεμος φυσά προς αυτή την κατεύθυνση». 

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια και πήραν τον έλεγχο του Τσερνόμπιλ. Χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από το Τσερνόμπιλ, πηγαίνοντας στη Λευκορωσία. 

Οι προειδοποιήσεις προς τους Νορβηγούς έρχονται εν μέσω συζητήσεων στη χώρα για την επαναφορά των κανονισμών που ίσχυαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι οποίοι προέβλεπαν ότι οι μη στρατιωτικές υποδομές- όπως τα ξενοδοχεία- θα πρέπει να έχουν υπόγεια καταφύγια. Επίσης, γίνονται συζητήσεις για το αν κάποια από αυτά χρειάζονται αναβάθμιση. 

«Τα παιδιά ανησυχούν για το αν θα γίνει πόλεμος στη Νορβηγία. Πολλοί ρωτούν πού είναι το καταφύγιό τους», δήλωσε ο Ένοκσεν, αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχές της χώρας «δεν βλέπουν καμία στρατιωτική απειλή αυτή στιγμή». Όμως, συμπλήρωσε «έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτοντα στα ανατολικά, τον οποίο πρέπει να παρακολουθούμε πιο προσεκτικά». 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Διεθνή / Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απολύει εκατοντάδες διπλωμάτες, διαλύει την USAID και επαναπροσδιορίζει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Η εξωτερική πολιτική περνά σε νέα φάση.
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Διεθνή / Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το Χάρβαρντ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς»
LIFO NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM
Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Διεθνή / Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65»
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 15χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Διεθνή / Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 14χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Νεκρός 14χρονος από πισώπλατες μαχαιριές ανηλίκων στη Χαλκηδόνα - Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών - Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας - Απειλούν την οικογένεια του θύματος με θάνατο ενώ διέλυσαν τον τάφο του παιδιού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ