Η Νιγηρία επιβεβαίωσε κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε ταξιδιώτες του Οκτωβρίου

Η Νιγηρία επιβεβαίωσε κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε ταξιδιώτες του Οκτωβρίου Facebook Twitter
AP
0

Οι αρχές της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν σήμερα τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Μεταξύ αυτών και δείγμα ταξιδιώτη που ήρθε στη Νιγηρία τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας ότι η μετάλλαξη είχε εμφανιστεί εβδομάδες πριν αναφερθεί στη νότια Αφρική.

«Η αναδρομική αλληλουχία των προηγουμένως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μεταξύ ταξιδιωτών στη Νιγηρία εντόπισε επίσης την μετάλλαξη Όμικρον μεταξύ του δείγματος, που συλλέχτηκε τον Οκτώβριο του 2021», ανέφερε σε δήλωση το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Νιγηρίας (NCDC).

Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον ταξιδιώτη.

Για πρώτη φορά, από τη στιγμή που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική πριν από μια εβδομάδα, η μετάλλαξη Όμικρον τόνισε τη διαφορά μεταξύ των μαζικών εμβολιασμών σε πλούσια έθνη και της χαμηλής εμβολιαστικής κίνησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το NCDC είπε ότι άλλα δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον προήλθαν από δύο ταξιδιώτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα.

«Δεδομένης της πολύ πιθανής αυξημένης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης στην κοινότητα», ανέφερε το NCDC.

Τα δεδομένα από άλλες χώρες δείχνουν ήδη ότι η παραλλαγή αυτή του ιού κυκλοφορούσε πριν αναγνωριστεί επίσημα στη νότια Αφρική και έκτοτε έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Οι εργασίες για να διαπιστωθεί εάν είναι πιο μολυσματική, θανατηφόρα ή λιγότερο ανθεκτική στα εμβόλια θα χρειαστούν εβδομάδες. 

Αρκετά έθνη έχουν ήδη επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες της νότιας Αφρικής, κάτι που οι αρχές της χώρας χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη κίνηση και επιβλαβή για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Νωρίτερα σήμερα Σαουδική Αραβία, Βραζιλία και Ιαπωνία επιβεβαίωσαν επίσης τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Γαλλία κατέγραψε επίσης το πρώτο της κρούσμα, στο μακρινό νησιωτικό έδαφος της Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό. Οι αρχές είπαν ότι ο ασθενής ήταν ένας άνδρας που είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη στις 20 Νοεμβρίου.

Πριν ανακοινωθούν τα νέα για τα κρούσματα στη Βραζιλία, ο Αμερικανός επιδημιολόγος, δρ. Άντονι Φάουτσι είχε πει ότι 226 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον είχαν επιβεβαιωθεί σε 20 χώρες, προσθέτοντας ότι αναμένεται ο αριθμός να αλλάξει σύντομα.

Μεταξύ των χωρών που έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη είναι η Βρετανία, 11 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ισραήλ.

Οι Αμερικανοί ανιχνευτές ασθενειών είπαν ότι η Όμικρον θα μπορούσε ήδη να βρίσκεται και στις ΗΠΑ και πιθανότατα θα ανιχνευθεί σύντομα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ