Δικαστής στην Καλιφόρνια απέρριψε την έφεση της Monsanto που ήθελε ανατροπή μιας ιστορικής δικαστικής απόφασης στην οποία οι ένορκοι είχαν αποφανθεί πως το πολύ δημοφιλές ζιζανιοκτόνο της εταιρίας προκαλεί καρκίνο.

 

Την ίδια στιγμή όμως μείωσε κατά πολύ το ποσό της αποζημίωσης που είχε επιδικαστεί στον άνθρωπο που προσέφυγε κατά της εταιρίας αφού νόσησε.

 

Η απόφαση της έφεσης φαινομενικά  δικαίωσε τον Ντεγουέιν Τζόνσον, τον πρώην σχολικό επιστάτη και κηπουρό. Η  πρωτόδικη απόφαση του είχε επιδικάσει 289 εκατ. δολάρια, καθώς θεωρήθηκε πως το ζιζανιοκτόνο της εταιρίας ευθύνεται για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει. Η απόφαση ως προς το σκέλος της ευθύνης της εταιρίας δεν άλλαξε.

 

Στη δίκη ο 46χρονος ισχυρίστηκε επίσης πως η Μonsanto δεν προειδοποιούσε  για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση των προϊόντων της. 

 

Ο Τζόνσον είναι πατέρας τριών παιδιών. Σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν του απομένει ελάχιστο διάστημα ζωής, από λίγους μήνες έως 2 χρόνια. 

 

Η Μonsanto προχώρησε σε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης η οποία την έκρινε υπεύθυνη για «αμέλεια», καθώς γνώριζε ή έπρεπε να γνωρίζει  πως το προϊόν της είναι «επικίνδυνο» και έδρασε με «δόλο και προσπάθεια συγκάλυψης». 

 

Η Μonsanto στην έφεση της ισχυρίστηκε πως τα στοιχεία για την καταδίκη της ήταν ανεπαρκή. Η ανώτατη δικαστής του Σαν Φραντσίσκο αρχικά σκεφτόταν να επιτρέψει δεύτερη δίκη, όμως τελικά αρνήθηκε το αίτημα της εταιρίας.

 

Την ίδια στιγμή όμως μείωσε κατά πάνω από 200 εκατ. δολάρια το ποσό που επιδικάζεται στον Τζόνσον ως αποζημίωση.

 

Πρόσθεσε πως αν ο Τζόνσον δεν δεχτεί το νέο ποσό, (που πλέον υπολογίζεται στα 78 εκατ. δολάρια) θα δώσει εντολή για νέα δίκη.

 

Οι δικηγόροι του Τζόνσον είπαν πως η μείωση της αποζημίωσης είναι αδικαιολόγητη και πως αυτή τη στιγμή «εξετάζουν τις επιλογές τους»

 

Πρόσθεσαν πως «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη δίκη ήταν συντριπτικά. Σήμερα είναι ένας θρίαμβος για το νομικό μας σύστημα. Νοιαζόμαστε για τον Ντεγουέιν και την οικογένεια του και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε αυτή τη σημαντική νίκη μαζί τους και όσους μας υποστήριξαν. 

 

Η Monsanto από την πλευρά της ανέφερε πως η μείωση της αποζημίωσης είναι «ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση» αλλά πως η εταιρία εξετάζει και νέα έφεση.

 

Σε πρόσφατη του συνέντευξη στον Guardian ο Τζόνσον δήλωσε πως θα ήθελε η υπόθεση του να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως νέους περιορισμούς στη χρήση των ζιζανιοκτόνων. 

 

«Ελπίζω (η Monsanto) να πάρει το μήνυμα πως οι άνθρωποι στην Αμερική και όλο τον κόσμο δεν έχουν άγνοια. Έχουν ήδη κάνει την έρευνα τους. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και οι άνθρωποι να αρχίσουν να παίρνουν αποφάσεις για το τι τρώνε και για το πως ψεκάζουν τα χωράφια τους».

 

Με πληροφορίες από Guardian