Η Μεγάλη Αικατερίνη προσπαθούσε μάταια να πείσει τον λαό να εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς

Η Μεγάλη Αικατερίνη προσπαθούσε μάταια να πείσει τον λαό να εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς Facebook Twitter
0

Η συζήτηση περί εμβολιασμού φαίνεται να έχει κερδίσει προσοχή μόλις τα τελευταία δύο χρόνια λόγω κορωνοϊού, ωστόσο αποδεικνύεται ότι ήταν εξίσου επίμαχο θέμα πριν από αιώνες.

Στις 20 Απριλίου 1787, επιστολή που έγραψε η Ρωσίδα αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη προς τον κόμη της Μικρής Ρωσίας (σημερινή Ουκρανία) περιστρεφόταν στην πραγματικότητα γύρω από τη σημασία του εμβολιασμού κατά της ευλογιάς εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με τους The Moscow Times, η επιστολή, που κατείχε στο παρελθόν ιδιώτης συλλέκτης, εκτέθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στη Ρωσία και θα βγει στο σφυρί στον οίκο δημοπρασιών MacDougall's του Λονδίνου την 1η Δεκεμβρίου.

Η αυτοκράτειρα, που ήταν στο θρόνο από το 1762 έως το 1796, υπήρξε σκληρή υπέρμαχος των εμβολίων. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο λαός αντιστεκόταν στην ιδέα των εμβολίων εκείνη την εποχή, με την Μεγάλη Αικατερίνη να γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που εμβολιάστηκε κατά της ευλογιάς, μαζί με τον γιο της.

Η Μεγάλη Αικατερίνη προσπαθούσε μάταια να πείσει τον λαό να εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς Facebook Twitter
Στις 28 Ιουνίου 1762 με τη βοήθεια της φρουράς ανέβηκε στο θρόνο και φυλάκισε τον άντρα της. Λίγες μέρες αργότερα ο Πέτρος Γ' δολοφονείται με στραγγαλισμό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ανακηρύσσεται Αικατερίνη Β', Αυτοκράτειρα πασών των Ρωσιών. AP Photo

Χρειάστηκαν πάνω από 3.000 χρόνια πριν ο ιός της ευλογιάς εξαλειφθεί πλήρως το 1980. Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο θανατηφόρος, που υπήρξαν αναφορές ότι η ασθένεια σκότωσε ολόκληρα χωριά ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το πρώτο επιτυχημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς δημιουργήθηκε το 1796, όταν ο γιατρός Έντουαρντ Τζένερ ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από δαμαλίτιδα δεν μολύνθηκαν αργότερα με ευλογιά.

«Μεταξύ των άλλων καθηκόντων των Συμβουλίων Πρόνοιας στις Επαρχίες που σας έχουν ανατεθεί, ένα από τα πιο σημαντικά θα πρέπει να είναι η εισαγωγή του εμβολιασμού κατά της ευλογιάς, η οποία, όπως γνωρίζουμε, προκαλεί μεγάλη βλάβη, ειδικά στους απλούς ανθρώπους», έγραψε η Αικατερίνη στα Κυριλλικά, ένα σλαβικό αλφάβητο. «Τέτοιου είδους εμβολιασμός θα πρέπει να είναι κοινός παντού», είπε.

Η Μεγάλη Αικατερίνη προσπαθούσε μάταια να πείσει τον λαό να εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς Facebook Twitter
Η επιστολή θα δημοπρατηθεί μαζί με ένα πορτρέτο της Μεγάλης Αικατερίνης και αναμένεται να πουληθεί για περίπου 1,6 εκατ. δολάρια. Φωτογραφία: MacDougall’s

Όπως τα κέντρα εμβολιασμού που στήθηκαν στις αρχές του 2021, η Αυτοκράτειρα είπε ότι κάθε πόλη πρέπει να χτίσει μια προσωρινή τοποθεσία σε εγκαταλελειμμένες μονές ή μοναστήρια για να εμβολιαστούν όσοι δεν μπορούσαν να το κάνουν στα σπίτια τους.

Η επιστολή θα δημοπρατηθεί μαζί με ένα πορτρέτο της Μεγάλης Αικατερίνης και αναμένεται να πουληθεί για περίπου 1,6 εκατ. δολάρια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Μαργαρίτα: Ποια είναι η «Θεία Νταίζη» της Ευρώπης- «Μην μας θάψετε μαζί», είπε ο άντρας της

Διεθνή / Βασίλισσα Μαργαρίτα: Ποια είναι η κακότροπη «θεία Νταίζη» της Ευρώπης- «Μην μας θάψετε μαζί», είχε πει ο άντρας της

Πώς η βασίλισσα της Δανίας εξελίχθηκε από ένα κακότροπο κορίτσι σε μια καλλιτέχνιδα με σπουδές στο Κέιμπριτζ και μανιώδη καπνίστρια εν μέσω μιας ταραχώδους σχέσης με τον σύζυγό της
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ