Η Κολομβία κατέρριψε το δικό της ρεκόρ στην παραγωγή κόκας

Η Κολομβία κατέρριψε το δικό της ρεκόρ στην παραγωγή κόκας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Κολομβία κατέρριψε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ στην καλλιέργεια φυτών κόκας, βασικό συστατικό της κοκαΐνης, σημειώνοντας αύξηση κατά 43%, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Πέρυσι, ο τομέας της καλλιέργειας κόκας επεκτάθηκε σε μια τεράστια έκταση 504.100 στρεμμάτων.

Η Κολομβία, ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός κόκας στον κόσμο κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό παραγωγής από τότε που το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) άρχισε να συλλέγει τέτοια δεδομένα το 2001.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο χαρακτήρισε αποτυχημένο τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Αντίθετα, ο νεοεκλεγείς ηγέτης της αριστεράς θέλει να ρυθμίσει τη βιομηχανία και να επεκτείνει τα προγράμματα για την αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών, αναφέρει το BBC.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Κολομβίας προορίζεται για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες αγορές στην κατανάλωση παράνομων ναρκωτικών στον κόσμο.

Για χρόνια η Κολομβία πάλευε να πείσει τους αγρότες να απομακρυνθούν από την καλλιέργεια κόκας αλλά καμία από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αντίμετρα και κίνητρα δεν υλοποιήθηκε.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η βαριά βιομηχανία της καλλιέργειας γίνεται στα νοτιοανατολικά της χώρας και σε δύο ακόμα τμήματα κοντά στα σύνορα με το Εκουαδόρ, στις επαρχίες Nariño και Putumayo.

Η επαρχία του Tibú στα σύνορα με την Βενεζουέλα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιέργειας κόκας στη χώρα με έκταση 22.000 εκτάρια.

Οι καλλιέργειες καρποφορούν ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα, ή σε περιοχές που υπάρχει εύκολή πρόσβαση στη θάλασσα, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε αυτές τις περιοχές, παραγωγοί, διακινητές και συμμορίες συνεργάζονται για την προώθηση της κοκαΐνης στο εξωτερικό.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι η καλλιέργεια κόκας συνεχίζει ωστόσο να απειλεί την βιοποικιλότητα της Κολομβίας, συνδράμοντας στην αποψίλωση. 

Το 2015 ανεστάλησαν οι αεροψεκασμοί για να απαλλαγεί η χώρα από τις καλλιέργειες κόκας αφού δικαστήριο αποφάσισε ότι το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε, η γλυφοσάτη, θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο και να μολύνει τη γη.

Από την πλευρά του, ο προκάτοχος του προεδρικού θώκου, Iván Duque, υποστήριξε σθεναρά τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά των ναρκωτικών. 

Το 2020 ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στην Κολομβία να ξαναρχίσει τους αεροψεκασμούς.

Αλλά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν συνάντησε τον Petro στην Κολομβία και είπε ότι μοιράζονται κοινό πεδίο δράσης στο πρόβλημα της κοκαΐνης.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την ολιστική προσέγγιση που ακολουθεί η διοίκηση της Petro», δήλωσε Μπλίνκεν.

«Τόσο από την πλευρά της επιβολής του νόμου αλλά και από τη συνολική προσέγγιση του προβλήματος. Νομίζω ότι είμαστε σε μεγάλο βαθμό συγχρονισμένοι» σημείωσε.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM