Πώς η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τον ύπνο σας

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να ταράξει τον ύπνο μας Facebook Twitter
GETTY
0

Νέα μελέτη αποκαλύπτει μία αθέατη επίπτωση που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων: κακή ποιότητα ύπνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι αυξημένες θερμοκρασίες ανά τον πλανήτη μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο. Υπάρχει, δε, πιθανότητα για άυπνες νύχτες και απορρύθμιση του προγράμματος ύπνου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Cell Press, δείχνουν πως από το 2099 η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 50-58 ωρών ύπνου, ανά άτομο, ετησίως και το φαινόμενο θα πλήξει, κυρίως, όσους προέρχονται από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, τους ηλικιωμένους αλλά και τις γυναίκες.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως ο ύπνος, μία απαραίτητη διαδικασία για την υγεία και την παραγωγικότητα του ατόμου, μπορεί να επιδεινωθεί λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών» σημείωσε ο Kelton Minor του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και ένας από τους υπογράφοντες της έρευνας.

Ο ίδιος κρίνει πως για τη λήψη αποτελεσματικότερων αποφάσεων για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής, «πρέπει να λάβουμε καλύτερα υπόψη μας όλο το φάσμα των πιθανών μελλοντικών κλιματικών επιπτώσεων που απορρέουν από τις σημερινές επιλογές για τις εκπομπές αερίων».

Ο Minor εξήγησε πως η μελέτη, κατά την οποία μελετήθηκαν επτά εκατομμύρια αρχεία από περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες, έδειξε ότι η φάση του λήθαργου θα καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ τα άτομα θα ξυπνούν αρκετά νωρίς.

Σε μία νύχτα με τη θερμοκρασία φτάνει στους 30 βαθμούς Κελσίου, θα χάνονται, κατά μέσο όρο, 14 λεπτά ύπνου.

Μία λύση στο προβλήματα θα ήταν η χρήση κλιματιστικών, ωστόσο νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες παροχές και άρα καθίστανται πιο ευάλωτα. Και τα air condition, όμως, έχουν αποτύπωμα στην κλιματική κρίση. 

Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεργαστούν με επιστήμονες του κλίματος, ερευνητές ύπνου και εταιρείες τεχνολογίας για να επεκτείνουν την έρευνα, σε μία προσπάθεια να βρεθεί βιώσιμη λύση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM