Η Κίνα εμβολιάζει καθημερινά 20 εκατομμύρια κατοίκους κατά του κορωνοϊού

Η Κίνα εμβολιάζει καθημερινά 20 εκατομμύρια κατοίκους κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
Κινέζοι πολίτες εν αναμονή του εμβολιασμού τους. EPA/STRINGER
0

Με γρήγορο και μαζικό ρυθμό, για τα δυτικά δεδομένα, προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κίνας, που έχει φτάσει να εμβολιάζει περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους ημερησίως, κατά μέσο όρο. 

Έως τις 6 Ιουνίου η Κίνα είχε χορηγήσει 778 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στους περίπου 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της, ρυθμός με τον οποίο θα μπορούσε να έχει εμβολιάσει πλήρως όλο τον πληθυσμό σε σχεδόν τρεις μήνες.

Ωστόσο είναι δύσκολο να διατηρήσει το ίδιο ρυθμό, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν γίνει στις μεγάλες κινεζικές πόλεις (π.χ. στο Πεκίνο το 87% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση), ενώ τα πράγματα αναμένεται να επιβραδυνθούν, όταν η εμβολιαστική εκστρατεία πρέπει να καλύψει πλέον όλη την επαρχία και τα πολλά μικρά χωριά.

Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν εντυπωσιαστεί από τους ρυθμούς, σύμφωνα με το Nature, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα οι ημερήσιοι εμβολιασμοί της Κίνας να αποτελούν σχεδόν το 60% όλων των δόσεων εμβολίων που χορηγούνται παγκοσμίως μέσα σε μια μέρα (περίπου 35 εκατομμύρια).

Με εμβολιασμούς τέτοιας κλίμακας, είναι σαν η Κίνα να εμβολιάζει μια ολόκληρη μεγάλη χώρα, π.χ. τη Βρετανία, μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

«Ποτέ δεν έχει επιτευχθεί κάτι παρόμοιο σε κλίμακα παραγωγής. Οι παραγωγικές προσπάθειες που απαιτούνται στην Κίνα για να επιτευχθεί αυτός ο υψηλός ρυθμός παραγωγής, είναι τρομακτικές», δήλωσε ο χημικός μηχανικός Ζόλταν Κις του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Η πλειονότητα των δόσεων της Κίνας προέρχεται από δύο εμβόλια της, που έχουν πλέον εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση διεθνώς: το CoronaVac (παρασκευάζεται από την εταιρεία Sinovac με έδρα το Πεκίνο) και το εμβόλιο της κρατικής εταιρείας Sinopharm (επίσης του Πεκίνου). Το πρώτο είχε εμφανίσει αποτελεσματικότητα 51% στις κλινικές δοκιμές του έναντι της συμπτωματικής Covid-19 και πολύ μεγαλύτερη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου από κορωνοϊό. Το δεύτερο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 79% έναντι της Covid-19 με συμπτώματα και της πιθανότητας νοσηλείας.

Τα δύο εμβόλια βασίζονται σε αδρανοποιημένο ιό και δεν είναι mRNA, πράγμα που, σύμφωνα με τους δυτικούς επιστήμονες, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο παραγωγής σε σχέση με τα πιο σύγχρονης τεχνολογίας εμβόλια, όπως αυτά των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Η Κίνα έχει ήδη τροφοδοτήσει με 350 εκατομμύρια δόσεις των δύο αυτών εμβολίων της περισσότερες από 75 χώρες. Η έγκριση από τον ΠΟΥ αναμένεται να καταστήσει ακόμη ευρύτερη τη διάθεση τους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, η χώρα στοχεύει να παράγει συνολικά περίπου τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 μέσα στο 2021 και έως πέντε δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως τα επόμενα χρόνια. Τέτοιοι ρυθμοί παραγωγής απαιτούν μεγάλη διαθεσιμότητα και άψογο συντονισμό πολλών παραγόντων στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής, από τις πρώτες ύλες έως τα φιαλίδια των εμβολίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM