Η Κίνα διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί δοκιμής υπερηχητικού πυραύλου πριν από μερικούς μήνες, επιμενοντας πως επρόκειτο για δοκιμή ρουτίνας διαστημικού σκάφους. 


Το αρχικό δημοσίευμα των Financial Times προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσινγκτον, όπου οι μυστικές υπηρεσίες φέρεται να κατελήφθησαν εξαπίνης. 

 

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι πολύ γρηγορότεροι και ευέλικτοι από τους συμβατικούς, που σημαίνει πως αναχαιτίζονται δυσκολότερα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις πυρηνικές δυνατότητες του Πεκίνου. 

 

Σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lijian ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πως  η δοκιμή αυτή ρουτίνας πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο για να πιστοποιήσει διαφορετικά είδη επαναχρησιμοποιήσιμης διαστημικής τεχνολογίας

 

«Δεν ήταν πύραυλος, ήταν διαστημικό σκάφος. Και είναι μεγάλης σημασίας για τη μείωση του κόστους της χρήσης διαστημικών σκαφών» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως πολλές χώρες έχουν πραγματοποιήσει ανάλογους ελέγχους στο παρελθόν. 


Ερωτηθείς αν το δημοσίευμα των Financial Times ήταν ανακριβές, απάντησε καταφατικά

 

Το δημοσίευμα τού Σαββάτου επικαλείτο πέντε ανώνυμες πηγές που επιβεβαίωναν την εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου το καλοκαίρι. Όπως υποστήριξαν, κινήθηκε σε χαμηλή τροχιά προτού κατέλθει και χάσει για λίγο το στόχο του. 


Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η δοκιμή έδειξε πως η Κίνα έχει κάνει ασύλληπτη πρόοδο στα υπερηχητικά όπλα και είναι πολύ πιο προχωρημένη απ'ό,τι θεωρούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι».


Πλην της Κίνας, ΗΠΑ, Ρωσία και τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες φέρεται πως αναπτύσσουν τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων - οι οποίοι μπορούν να πετάξουν με την πενταπλάσια ταχύτητα του ήχου και να φέρουν πυρηνική κεφαλή


Με πληροφορίες από BBC