Η Κίνα διαμαρτύρεται για το ένταλμα σύλληψης της Μενγκ Ουάνγκζου - Ζητά από τις ΗΠΑ την απόσυρσή του

Η Κίνα διαμαρτύρεται για το ένταλμα σύλληψης της Μενγκ Ουάνγκζου - Ζητά από τις ΗΠΑ την απόσυρσή του Facebook Twitter
EPA
0

Η Κίνα ζητά από τις ΗΠΑ την απόσυρση του εντάλματος σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για να του επιδώσει μια «ισχυρή διαμαρτυρία» για τη σύλληψη στον Καναδά της οικονομικής διευθύντριας της Huawei και είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψής της.

Η Μενγκ Ουάνγκζου, η οικονομική διευθύντρια της Huawei, συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου και ενδέχεται να απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες που την κατηγορούν ότι απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρίας της με μια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής.

Η Μενγκ είναι επίσης κόρη του ιδρυτή της Huawei.

Ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τέρι Μπράνσταντ πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν ένα «παράλογο αίτημα» στον Καναδά ώστε να συλλάβει τη Μενγκ ενώ διερχόταν από το Βανκούβερ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων ενός Κινέζου πολίτη και από τη φύση τους είναι εξαιρετικά αποκρουστικές», είπε ο Λι στον Μπράνσταντ, σχόλια που είναι παρόμοια με εκείνα που είπε στον πρεσβευτή του Καναδά το προηγούμενο βράδυ.

Η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν προσοχή στη σοβαρή και δίκαιη θέση της Κίνας και να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της Μενγκ, πρόσθεσε ο Λι.

«Η Κίνα θα απαντήσει περαιτέρω ανάλογα με τις ενέργειες των ΗΠΑ», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ενημερωθεί για τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών την ώρα που δειπνούσε με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος «δεν γνώριζε. Δεν γνώριζε και δεν αντέδρασε μετά», όταν το έμαθε, επέμεινε ο Λάρι Κάντλοου στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, καθώς την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Απέναντι σε δημοσιογράφο που επικαλέστηκε πληροφορίες του Τύπου που έκαναν λόγο για έναν πρόεδρο «πανιασμένο», ο Λάρι Κάντλοου απάντησε: «Δεν γνώριζε. Το λέω χωρίς αμφιβολία. Το έμαθε πολύ αργότερα».

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκοί Οίκου, Τζον Μπόλτον, είχε αρχικά δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR πως ο Λευκός Οίκος είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τη σύλληψη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δείπνο με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Όμως εκπρόσωπος του Τζον Μπόλτον αντέκρουσε τις δηλώσεις αυτές στη συνέχεια, σύμφωνα με το δίκτυο CBS.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να περιπλέξει τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο την ώρα που η συνάντηση την 1η Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), του Αμερικανού και του Κινέζου προέδρου κατέληξε με την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Την Παρασκευή (προχθές), ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός λέγοντας πως οι εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα «εξελίσσονται πολύ καλά». Και ο Λάρι Κάντλοου είπε πως «αμφιβάλλει» αν αυτή η υπόθεση θα επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, στη διάρκεια μιας συνέντευξης με το CNBC.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM
Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Διεθνή / Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στη θάλασσα της Κορνουάλης αποκάλυψε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στη Βρετανία μέσω θαλάσσιων «παραδόσεων»
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Διεθνή / Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Το μπουκάλι, που ήταν κρυμμένο σε μια κοιλότητα στον τοίχο του φάρου του Cape Bruny, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, περιείχε ένα γράμμα που είχε γραφτεί το 1903 από έναν επιθεωρητή φάρων της Τασμανίας
LIFO NEWSROOM