Η Κίνα διαμαρτύρεται για το ένταλμα σύλληψης της Μενγκ Ουάνγκζου - Ζητά από τις ΗΠΑ την απόσυρσή του

Η Κίνα διαμαρτύρεται για το ένταλμα σύλληψης της Μενγκ Ουάνγκζου - Ζητά από τις ΗΠΑ την απόσυρσή του Facebook Twitter
EPA
0

Η Κίνα ζητά από τις ΗΠΑ την απόσυρση του εντάλματος σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για να του επιδώσει μια «ισχυρή διαμαρτυρία» για τη σύλληψη στον Καναδά της οικονομικής διευθύντριας της Huawei και είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψής της.

Η Μενγκ Ουάνγκζου, η οικονομική διευθύντρια της Huawei, συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου και ενδέχεται να απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες που την κατηγορούν ότι απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρίας της με μια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής.

Η Μενγκ είναι επίσης κόρη του ιδρυτή της Huawei.

Ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τέρι Μπράνσταντ πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν ένα «παράλογο αίτημα» στον Καναδά ώστε να συλλάβει τη Μενγκ ενώ διερχόταν από το Βανκούβερ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων ενός Κινέζου πολίτη και από τη φύση τους είναι εξαιρετικά αποκρουστικές», είπε ο Λι στον Μπράνσταντ, σχόλια που είναι παρόμοια με εκείνα που είπε στον πρεσβευτή του Καναδά το προηγούμενο βράδυ.

Η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν προσοχή στη σοβαρή και δίκαιη θέση της Κίνας και να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της Μενγκ, πρόσθεσε ο Λι.

«Η Κίνα θα απαντήσει περαιτέρω ανάλογα με τις ενέργειες των ΗΠΑ», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ενημερωθεί για τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών την ώρα που δειπνούσε με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος «δεν γνώριζε. Δεν γνώριζε και δεν αντέδρασε μετά», όταν το έμαθε, επέμεινε ο Λάρι Κάντλοου στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, καθώς την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Απέναντι σε δημοσιογράφο που επικαλέστηκε πληροφορίες του Τύπου που έκαναν λόγο για έναν πρόεδρο «πανιασμένο», ο Λάρι Κάντλοου απάντησε: «Δεν γνώριζε. Το λέω χωρίς αμφιβολία. Το έμαθε πολύ αργότερα».

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκοί Οίκου, Τζον Μπόλτον, είχε αρχικά δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR πως ο Λευκός Οίκος είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τη σύλληψη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δείπνο με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Όμως εκπρόσωπος του Τζον Μπόλτον αντέκρουσε τις δηλώσεις αυτές στη συνέχεια, σύμφωνα με το δίκτυο CBS.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να περιπλέξει τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο την ώρα που η συνάντηση την 1η Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), του Αμερικανού και του Κινέζου προέδρου κατέληξε με την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Την Παρασκευή (προχθές), ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός λέγοντας πως οι εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα «εξελίσσονται πολύ καλά». Και ο Λάρι Κάντλοου είπε πως «αμφιβάλλει» αν αυτή η υπόθεση θα επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, στη διάρκεια μιας συνέντευξης με το CNBC.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM