Η Κάρμεν Μόλα δεν υπήρξε ποτέ: Ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά μυστήρια αποκαλύφθηκε με 1 εκατ. ευρώ

Η Κάρμεν Μόλα δεν υπήρξε ποτέ: Ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά μυστήρια αποκαλύφθηκε με 1 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
0

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ισπανικής λογοτεχνίας λύθηκε με τη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ. 

Το μυθιστόρημα «La Bestia» τιμήθηκε χθες με το βραβείο Planeta, το σημαντικότερο βραβείο ισπανικής λογοτεχνίες και στην απονομή αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της Κάρμεν Μόλα, της αινιγματικής υπογραφής πίσω από την οποία κρύβονταν στην πραγματικότητα τρεις συγγραφείς.

Το βραβείο συνοδεύτηκε φέτος από ένα από τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα - ένα εκατομμύριο ευρώ - περισσότερα δηλαδή από όσα δίνονται στον νικητή κάθε βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας - περίπου 980.000 ευρώ (από εκεί και κάτω, τα έπαθλα πέφτουν σε άλλες κατηγορίες καθώς το British Booker Prize συνοδεύεται από 59.000 ευρώ και το γαλλικό Goncourt από μια συμβολική επιταγή των 10 ευρώ).

Το βραβείο επέτρεψε να αποκαλύφθεί η ταυτότητα της Κάρμεν Μόλα, του ψευδωνύμου με το οποίο έχει κυκλοφορήσει μια τριλογία επιτυχημένων αστυνομικών μυθιστορημάτων. Πίσω από το όνομα αυτό κρύβονται τρεις συγγραφείς, ο Χόρχε Ντίαθ, ο Αγκουστίν Μαρτίνεθ και ο Αντόνιο Μερθέρο, και όχι «μια Μαδριλένα γεννημένη το 1973 και μητέρα τριών παιδιών», όπως δηλωνόταν μέχρι τώρα, αποκάλυψε ο Χόρχε Ντίαθ.

«Πίσω από το όνομα της Κάρμεν Μόλα δεν υπάρχει, όπως σε όλα τα ψέματα που είπαμε, μια καθηγήτρια λυκείου, αλλά τρεις συγγραφείς, τρεις σεναριογράφοι και τρεις φίλοι (...), που μια μέρα, πριν από τέσσερα χρόνια, είχαν την τρελή ιδέα να συνδυάσουν τα ταλέντα τους για να γράψουν μαζί μια ιστορία», εξήγησε ο Χόρχε Ντίαθ αφού έλαβε το βραβείο. «Αυτή η ιστορία είχε επιτυχία και έφερε μια άλλη, μια άλλη, μια άλλη... και στο τέλος μας έφερε εδώ απόψε», πρόσθεσε.

Το «La Bestia» εκτυλίσσεται στη Μαδρίτη του 1834, κατά την κορύφωση της επιδημίας της χολέρας, και αφηγείται την ιστορία ενός δημοσιογράφου, ενός αστυνομικού και ενός κοριτσιού που επιχειρούν να λύσουν το μυστήριο ενός κύματος φόνων στις λαϊκές τάξεις.

Για το Planeta συναγωνίστηκαν φέτος 654 έργα, προερχόμενα κυρίως από την Ισπανία (389) και χώρες της λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή (41) και το Μεξικό (39).

Μεταξύ των συγγραφέων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο αυτό περιλαμβάνονται νομπελίστες, όπως ο Περουβιανός Μάριο Βάργκας Γιόσα και ο Ισπανός Καμίλο Χοσέ Θέλα, καθώς και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, όπως ο Εδουάρδο Μεντόθα ή ο Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Διεθνή / Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί σχέδιο «αυτοαπέλασης» για να μειώσει τα κόστη και να επιταχύνει τις απελάσεις – Συζητήσεις με Ρουάντα για υποδοχή μεταναστών
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM