Η Κάρλα ντελ Πόντε εγκαταλείπει την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία: Είμαι απογοητευμένη

Η Κάρλα ντελ Πόντε εγκαταλείπει την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία: Είμαι απογοητευμένη Facebook Twitter
0

Η ειδικευμένη στα εγκλήματα πολέμου εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εγκαταλείψει σύντομα την Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.


«Είμαι απογοητευμένη, εγκαταλείπω! Έχω ήδη γράψει την επιστολή παραίτησής μου και θα την στείλω τις επόμενες ημέρες», λέει σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Blick που δόθηκε κατά το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λοκάρνο, στη γενέτειρά της.


Η Κάρλα ντελ Πόντε εξηγεί ότι θα συμμετάσχει στην σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Γενεύη πριν αποχωρήσει.


Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ερευνας για τη Συρία αναφέρει ότι έχει ειδοποιηθεί από την Καρλα ντελ Πόντε «από τα μέσα του Ιουνίου», χαιρετίζει «την συμβολή της» και «τις προσπάθειές της» , αλλά θεωρεί ότι «το έργο πρέπει να συνεχισθεί».


Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ συστήθηκε τον Αύγουστο 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λίγους μήνες μετά την έναρξη της συριακής σύρραξης. Η Κάρλα ντελ Πόντε εντάχθηκε στην Επιτροπή τον Σεπτέμβριο 2012.


Υπό την προεδρία του Πάουλο Πινιέιρο, η Επιτροπή έχει συντάξει σειρά εκθέσεων, αλλά δεν έλαβε ποτέ άδεια για να μεταβεί στη Συρία.


«Δεν μπορώ να είμαι πλέον σε αυτήν την Επιτροπή που δεν κάνει απολύτως τίποτε», λέει η Κάρλα ντελ Πόντε κατηγορώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «δεν θέλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη». Η επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένως από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον φάκελο Συρία, αλλά η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, αντιτίθεται.


«Στην αρχή υπήρχε το καλό και το κακό. Η αντιπολίτευση ήταν με την πλευρά του καλού και η κυβέρνηση είχε τον ρόλο του κακού», λέει η Κάρλα ντελ Πόντε.


Τώρα πλέον, «όλοι στη Συρία είναι από την πλευρά του κακού. Η κυβέρνηση Ασαντ έχει διαπράξει τρομερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Και η αντιπολίτευση αποτελείται πλέον από εξτρεμιστές και τρομοκράτες», λέει.


«Πιστέψτε με, τρομακτικά εγκλήματα σαν αυτά που διαπράχθηκαν στη Συρία δεν έχω δει στη Ρουάντα ούτε στην πρώην Γιουγκοσλαβία», λέει.


Η Κάρλα ντελ Πόντε είναι γνωστή για την ευθύτητα και τον αυθορμητισμό της, ιδιότητες που της έχουν εξασφαλίσει αρκετούς εχθρούς.


Από τη θέση της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, την οποία ανέλαβε το 1999, έφερε εις πέρας της προσαγωγή για πρώτη φορά πρώην αρχηγού κράτους, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώπιον του δικαστηρίου για να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου. Με το ίδιο πνεύμα είχε διεξαγάγει τις έρευνές της κατά της μαφίας στο πλευρό του Τζιοβάνι Φαλκόνε στους ελβετικούς χρηματοπιστωτικούς κύκλους από τη θέση της επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγγελίας στη δεκαετία του ΄90.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM