Η Κάρλα ντελ Πόντε εγκαταλείπει την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία: Είμαι απογοητευμένη

Η Κάρλα ντελ Πόντε εγκαταλείπει την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία: Είμαι απογοητευμένη Facebook Twitter
0

Η ειδικευμένη στα εγκλήματα πολέμου εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εγκαταλείψει σύντομα την Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.


«Είμαι απογοητευμένη, εγκαταλείπω! Έχω ήδη γράψει την επιστολή παραίτησής μου και θα την στείλω τις επόμενες ημέρες», λέει σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Blick που δόθηκε κατά το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λοκάρνο, στη γενέτειρά της.


Η Κάρλα ντελ Πόντε εξηγεί ότι θα συμμετάσχει στην σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Γενεύη πριν αποχωρήσει.


Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ερευνας για τη Συρία αναφέρει ότι έχει ειδοποιηθεί από την Καρλα ντελ Πόντε «από τα μέσα του Ιουνίου», χαιρετίζει «την συμβολή της» και «τις προσπάθειές της» , αλλά θεωρεί ότι «το έργο πρέπει να συνεχισθεί».


Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ συστήθηκε τον Αύγουστο 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λίγους μήνες μετά την έναρξη της συριακής σύρραξης. Η Κάρλα ντελ Πόντε εντάχθηκε στην Επιτροπή τον Σεπτέμβριο 2012.


Υπό την προεδρία του Πάουλο Πινιέιρο, η Επιτροπή έχει συντάξει σειρά εκθέσεων, αλλά δεν έλαβε ποτέ άδεια για να μεταβεί στη Συρία.


«Δεν μπορώ να είμαι πλέον σε αυτήν την Επιτροπή που δεν κάνει απολύτως τίποτε», λέει η Κάρλα ντελ Πόντε κατηγορώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «δεν θέλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη». Η επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένως από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον φάκελο Συρία, αλλά η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, αντιτίθεται.


«Στην αρχή υπήρχε το καλό και το κακό. Η αντιπολίτευση ήταν με την πλευρά του καλού και η κυβέρνηση είχε τον ρόλο του κακού», λέει η Κάρλα ντελ Πόντε.


Τώρα πλέον, «όλοι στη Συρία είναι από την πλευρά του κακού. Η κυβέρνηση Ασαντ έχει διαπράξει τρομερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Και η αντιπολίτευση αποτελείται πλέον από εξτρεμιστές και τρομοκράτες», λέει.


«Πιστέψτε με, τρομακτικά εγκλήματα σαν αυτά που διαπράχθηκαν στη Συρία δεν έχω δει στη Ρουάντα ούτε στην πρώην Γιουγκοσλαβία», λέει.


Η Κάρλα ντελ Πόντε είναι γνωστή για την ευθύτητα και τον αυθορμητισμό της, ιδιότητες που της έχουν εξασφαλίσει αρκετούς εχθρούς.


Από τη θέση της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, την οποία ανέλαβε το 1999, έφερε εις πέρας της προσαγωγή για πρώτη φορά πρώην αρχηγού κράτους, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώπιον του δικαστηρίου για να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου. Με το ίδιο πνεύμα είχε διεξαγάγει τις έρευνές της κατά της μαφίας στο πλευρό του Τζιοβάνι Φαλκόνε στους ελβετικούς χρηματοπιστωτικούς κύκλους από τη θέση της επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγγελίας στη δεκαετία του ΄90.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM