Η Ιταλία «προ εκπλήξεων» - Ο Μπερλουσκόνι έτοιμος να συμμετέχει στην κυβέρνηση

Η Ιταλία «προ εκπλήξεων» - Ο Μπερλουσκόνι έτοιμος να συμμετέχει στην κυβέρνηση Facebook Twitter
0

Ο Μπερλουσκόνι φέρεται διατεθειμένος να συμπράξει με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για να σχηματίσει κυβέρνηση και να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Δυόμιση εβδομάδες μετά τις βουλευτικές ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου η αναζήτηση για μια σταθερή κυβέρνηση συνεχίζεται. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica ενδέχεται να υπάρξει μια απρόσμενη εξέλιξη: ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται διατεθειμένος να συμμετάσχει σε νέα κυβέρνηση από κοινού με την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.

Μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να βασιστεί σε ορισμένα προγραμματικά σημεία. Δηλαδή, στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, σε μέτρα υπέρ των εργαζομένων, στην ενίσχυση της ασφάλειας και, ενδεχομένως, σε έγκριση νέου εκλογικού συστήματος.

Πρόκειται για σενάριο που, αν επιβεβαιωθεί, θα δείξει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να μείνει απομονωμένος στο μετεκλογικό σκηνικό. Διότι φοβάται τυχόν συμμαχία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια. Ή του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλλο, με την κεντροαριστερά. Και επιθυμεί πρώτα απ' όλα να προστατέψει τις επιχειρήσεις του.

Όλα τα ιταλικά κόμματα θέλουν να αποφύγουν μια νέα προσφυγή στις κάλπες

Είναι σαφές, βέβαια, ότι πολύ δύσκολα τα Πέντε Αστέρια μπορούν να αποδεχθούν την πρόταση. Μια από τις πάγιες θέσεις τους, είναι ότι η πολιτική δράση δεν μπορεί να συνυπάρχει με τον ρόλο του επιχειρηματία και ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί αρνητική εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, από την Παρασκευή, θα αρχίσουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή των προέδρων του κοινοβουλίου. Το κίνημα Πέντε Αστέρων θέλει να υπερισχύσει στην βουλή και η κεντροδεξιά στην γερουσία. Αμέσως μετά, σειρά θα έχει η κυβέρνηση, με κύριο ρυθμιστή, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όλα παραμένουν πιθανά, αλλά στην φάση αυτή δείχνει να υπερισχύει η θέληση για εξεύρεση λύσης. Διότι η επιστροφή στις κάλπες σίγουρα δεν θα συνέφερε ούτε την κεντροαριστερά, αλλά ούτε και τον Μπερλουσκόνι, που βγήκαν χαμένοι από την αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου. Όσο για τους νικητές, την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, συνεχίζουν να διεκδικούν την πρωθυπουργία.

Αλλά είναι σαφές ότι για να προκύψουν ουσιαστικές συγκλίσεις θα πρέπει να δεχθούν κάποιους συμβιβασμούς, αρχίζοντας από την σύνθεση της όποιας, νέας κυβέρνησης.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM