Η Ισπανία θέλει να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει τριήμερη άδεια για την περίοδο

Η Ισπανία θέλει να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει τριήμερη άδεια περιόδου Facebook Twitter
0

Οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου θα μπορούν να παίρνουν άδεια από την εργασία τους έως και τρεις ημέρες κάθε μήνα βάσει μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να εγκριθούν από την ισπανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης, που αποκαλύφθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, θα καταστήσει την Ισπανία την πρώτη δυτική χώρα που θα προσφέρει το δικαίωμα σε άδεια εμμήνου ρύσεως, βάσει της οποίας οι γυναίκες θα έχουν άδεια κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Προς το παρόν, μόνο ορισμένες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας, καθώς και η Ζάμπια, χορηγούν άδεια εμμήνου ρύσεως.

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο γνωστό ως δυσμηνόρροια, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται εάν μετρηθούν και οι προεμμηνορροϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους και πυρετό.

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι μια επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονους πονοκεφάλους, πυρετό», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Άνγκελ Ροντρίγκεζ, υπογραμμίζοντας ότι αφού με τα ίδια συμπτώματα κάποιος παίρνει άδεια καθώς θεωρείται άρρωστος, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με την έμμηνο ρύση.

«Τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της περιόδου δεν έχουν συζητηθεί ποτέ και τα δεδομένα είναι ανατριχιαστικά», είπε στο El Periodico. «Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα υγιεινής που θέλει να αγοράσει για οικονομικούς λόγους. Γι' αυτό προτείνουμε να διανέμονται δωρεάν σε εκπαιδευτήρια και κοινωνικά κέντρα», πρόσθεσε.

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να καταργήσει την απαίτηση γονικής άδειας για τα παιδιά ηλικίας 16 έως 17 ετών που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Με πληροφορίες Telegraph

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Διεθνή / Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Η Mākereti Papakura, η πρώτη γυναίκα Māori που σπούδασε στο Oxford, τιμήθηκε μεταθανάτια για τη διατριβή της στην ανθρωπολογία - Η οικογένειά της γιόρτασε την αναγνώριση και την επιστροφή του ιστορικού pou στην Αγγλία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ τάζει κονδύλια σε εννιά κορυφαία πανεπιστήμια αν υιοθετήσουν την ατζέντα του

Διεθνή / Ο Τραμπ τάζει κονδύλια σε εννιά κορυφαία πανεπιστήμια αν υιοθετήσουν την ατζέντα του

Σε αντάλλαγμα, ο Λευκός Οίκος υπόσχεται προνομιακή πρόσβαση σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, αλλά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΣΗ

Διεθνή / Νέα μηνύματα Πούτιν στη Δύση: «Παίζετε επικίνδυνα αλλά ηρεμήστε» - Κατηγόρησε την Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υποσχέθηκε άμεση αντίδραση εάν η Ευρώπη προκαλέσει τη Ρωσία αλλά απέρριψε την ιδέα ότι η Ρωσία θα επιτεθεί μια μέρα σε ένα μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Shein: Στη Γαλλία τα πρώτα μόνιμα φυσικά καταστήματα του ασιατικού κολοσσού fast-fashion

Διεθνή / Shein: Στη Γαλλία τα πρώτα μόνιμα φυσικά καταστήματα του ασιατικού κολοσσού fast-fashion

Η εταιρεία ανέφερε ότι η «παγκόσμια επιρροή της γαλλικής μόδας» καθιστά τη χώρα «φυσική επιλογή» για να δοκιμαστεί η μετάβαση από τον αποκλειστικά ψηφιακό κόσμο στο φυσικό λιανεμπόριο
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

«Η απεργία πείνας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μέσα στα κελιά τους, για να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή του αγώνα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των Ελλήνων ακτιβιστών
LIFO NEWSROOM