Η Ισπανία θα αυξήσει το ύψος του φράκτη στα σύνορα με την Θέουτα

Η Ισπανία θα αυξήσει το ύψος του φράκτη στα σύνορα με την Θέουτα Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, χώρας δεχόμενης έντονη πίεση εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών, θα αυξήσει το ύψος των διπλών συνοριακών φρακτών που χωρίζουν το Μαρόκο από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη χθες Σάββατο.

Το υπουργείο ανέφερε πάντως παράλληλα ότι τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή των φρακτών θα αντικατασταθούν από άλλο υλικό, που δεν θα προκαλούν τραυματισμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν.

«Το ύψος του φράκτη θα αυξηθεί κατά 30%, φθάνοντας τα δέκα μέτρα, εκεί όπου γίνονται οι περισσότερες είσοδοι» μεταναστών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θέουτα. Οι δηλώσεις του περιέχονται σε δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Από την άλλη, «όλα τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα (στη Θέουτα) θα αντικατασταθούν από ένα στοιχείο (...) που θα εγγυάται την ασφάλεια χωρίς να τραυματίζει, καθ' όλο το μήκος του φράκτη», συνεχίζει η ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εργασίες για την ενίσχυση του φράκτη αυτού στη Θέουτα «θα αρχίσουν σε περίπου ενάμιση μήνα», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Τον φράκτη έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να περάσουν μαζικά τα τελευταία χρόνια αφρικανοί μετανάστες που επιδιώκουν να διεισδύσουν στον ισπανικό θύλακα όπου, μαζί με εκείνον στη Μελίγια, βρίσκονται τα μοναδικά χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ορισμένες από τις προσπάθειες αυτές σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν μετανάστες παρεισέφρησαν στη Θέουτα πετώντας διάφορα αντικείμενα, ανάμεσά τους ασβέστη, ακόμη και περιττώματα, εναντίον μελών της ισπανικής συνοριοφυλακής, τραυματίζοντας πολλά εξ αυτών.

Εξάλλου, πολλοί μετανάστες τραυματίζονται στα χέρια και στα πόδια από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα προσπαθώντας να περάσουν τον φράκτη κι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει να αφαιρεθούν.

Σκοπός είναι «να έχουμε σύνορα πιο ασφαλή, πιο σύγχρονα, κι εφοδιασμένα με πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα», εξήγησε το υπουργείο.

Αυτό αφορά κυρίως συστήματα αναγνώρισης των χαρακτηριστικών των προσώπων που αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορα και τη βελτίωση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης.

Κατά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, 726 μετανάστες έχουν εισέλθει στη Θέουτα και στη Μελίγια παράνομα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 13ης Φεβρουαρίου διά της χερσαίας οδού.

Εξάλλου, την ίδια περίοδο, άλλοι 4.889 μετανάστες έχουν φθάσει τις ισπανικές ακτές με πλεούμενα. Οι ισπανικές ακτές έχουν μετατραπεί στον σημαντικότερο προορισμό για τους μετανάστες που αποπειρώνται να εισέλθουν παράτυπα στην ΕΕ διά της θαλάσσιας οδού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο» - Οι κάτοικοι περιγράφουν τη ζωή υπό τους βομβαρδισμούς

Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειες, τις δουλειές και τις συνήθειές τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
THE LIFO TEAM