Η Ισπανία θα αυξήσει το ύψος του φράκτη στα σύνορα με την Θέουτα

Η Ισπανία θα αυξήσει το ύψος του φράκτη στα σύνορα με την Θέουτα Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, χώρας δεχόμενης έντονη πίεση εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών, θα αυξήσει το ύψος των διπλών συνοριακών φρακτών που χωρίζουν το Μαρόκο από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη χθες Σάββατο.

Το υπουργείο ανέφερε πάντως παράλληλα ότι τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή των φρακτών θα αντικατασταθούν από άλλο υλικό, που δεν θα προκαλούν τραυματισμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν.

«Το ύψος του φράκτη θα αυξηθεί κατά 30%, φθάνοντας τα δέκα μέτρα, εκεί όπου γίνονται οι περισσότερες είσοδοι» μεταναστών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θέουτα. Οι δηλώσεις του περιέχονται σε δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Από την άλλη, «όλα τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα (στη Θέουτα) θα αντικατασταθούν από ένα στοιχείο (...) που θα εγγυάται την ασφάλεια χωρίς να τραυματίζει, καθ' όλο το μήκος του φράκτη», συνεχίζει η ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εργασίες για την ενίσχυση του φράκτη αυτού στη Θέουτα «θα αρχίσουν σε περίπου ενάμιση μήνα», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Τον φράκτη έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να περάσουν μαζικά τα τελευταία χρόνια αφρικανοί μετανάστες που επιδιώκουν να διεισδύσουν στον ισπανικό θύλακα όπου, μαζί με εκείνον στη Μελίγια, βρίσκονται τα μοναδικά χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ορισμένες από τις προσπάθειες αυτές σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν μετανάστες παρεισέφρησαν στη Θέουτα πετώντας διάφορα αντικείμενα, ανάμεσά τους ασβέστη, ακόμη και περιττώματα, εναντίον μελών της ισπανικής συνοριοφυλακής, τραυματίζοντας πολλά εξ αυτών.

Εξάλλου, πολλοί μετανάστες τραυματίζονται στα χέρια και στα πόδια από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα προσπαθώντας να περάσουν τον φράκτη κι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει να αφαιρεθούν.

Σκοπός είναι «να έχουμε σύνορα πιο ασφαλή, πιο σύγχρονα, κι εφοδιασμένα με πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα», εξήγησε το υπουργείο.

Αυτό αφορά κυρίως συστήματα αναγνώρισης των χαρακτηριστικών των προσώπων που αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορα και τη βελτίωση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης.

Κατά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, 726 μετανάστες έχουν εισέλθει στη Θέουτα και στη Μελίγια παράνομα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 13ης Φεβρουαρίου διά της χερσαίας οδού.

Εξάλλου, την ίδια περίοδο, άλλοι 4.889 μετανάστες έχουν φθάσει τις ισπανικές ακτές με πλεούμενα. Οι ισπανικές ακτές έχουν μετατραπεί στον σημαντικότερο προορισμό για τους μετανάστες που αποπειρώνται να εισέλθουν παράτυπα στην ΕΕ διά της θαλάσσιας οδού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM
ΕΚΡΗΞΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΕΒΡΑΙΚΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ - «Στοχευμένη επίθεση» καταγγέλλει η δήμαρχος

Οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά εβραϊκών κοινοτήτων διεθνώς έχουν ενταθεί λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και της αντίδρασης της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM