LIVE!

Η Ινδονησία απαγορεύει τις εξαγωγές φοινικέλαιου – Φόβοι για επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά

Η Ινδονησία απαγορεύει τις εξαγωγές φοινικέλαιου – Φόβοι για επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/DEDI SINUHAJI
0

Οι τιμές του φοινικέλαιου είναι κατάτι αυξημένες καθώς η Τζακάρτα επέβαλε γενική απαγόρευση των εξαγωγών του βρώσιμου ελαίου σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Πέμπτη. 

Ο πρόεδρος της ΙνδονησίαςJoko Widodo, ανακοίνωσε την Παρασκευή έναν συνολικό περιορισμό στις εξαγωγές και σήμερα, με το άνοιγμα των αγορών, η τιμή του προϊόντος αυξήθηκε κατά 7% για να φτάσεις στα 6.800 ρινγκίτ, πριν πέσει στα 6.217.

Η ρουπία της Ινδονησίας, που δεν έχει επιδείξει τάσεις αστάθειας φέτος, έπεσε κατά 0,7%.

Αν και οι περιορισμοί θα μειώσουν, πιθανώς, τις τιμές στην Ινδονησία, αυτές θα αυξηθούν για τις χώρες που εισάγουν φοινικέλαιο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, δήλωσε ένας αναλυτής. «Είναι σαφές ότι αυτό είναι αρνητικό για τον παγκόσμιο καταναλωτή».

Να σημειωθεί πως η Ινδονησία αντιμετώπιζε ελλείψεις στο φοινικέλαιο και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία,  γεγονός που δημιουργούσε πίεση για την κυβέρνηση καθώς - μεταξύ άλλων - η χώρα ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή Eid al-Fitr (ή Lebaran)

Αναλυτές εκτιμούν ότι το μπλόκο στις εξαγωγές θα αρθεί ύστερα από την παρέλευση της γιορτής. «Πιστεύουμε ότι η αναστολή θα αρθεί σύντομα μετά το πέρασμα της εορταστικής περιόδου Lebaran, καθώς η καταναλωτική ζήτηση θα ομαλοποιηθεί στη συνέχεια» δήλωσε ο Lester Siew, αναλυτής της Citigroup.

Διεθνείς τριγμοί

Η απόφαση αυτή της Ινδονησίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα φοινικέλαιου στον κόσμο, είναι μία από τις πολλές ανάλογες που έχουν ληφθεί ανά τον κόσμο για τη «συγκράτηση» των τιμών. 

«Πρόκειται για ακόμη μια υπενθύμιση της ευπάθειας που υπάρχει σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων σε ένα περιβάλλον ήδη περιορισμένων αποθεμάτων, που επιδεινώνεται από την επ' αόριστον απώλεια των ουκρανικών εξαγωγών και το ιστορικά υψηλό κόστος παραγωγής» δήλωσε ο Tracey Allen, αναλυτής της JPMorgan στο Λονδίνο.

Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων σημείωσαν αλματώδη άνοδο μετά τη διακοπή των εξαγωγών από την Ουκρανία, κορυφαίο προμηθευτή σιτηρών και ηλιελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Με τις αυξήσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων πολλές χώρες αρχίζουν να περιορίζουν τις προμήθειες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών έχει αυξηθεί κατά 40% φέτος.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, να μειωθεί η ίδια η χρήση του λαδιού. Σούπερ μάρκετ σε ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν στους πελάτες τους να αγοράζουν συγκεκριμένες ποσότητες. Και στη Βρετανία, καταστήματα όπως το Tesco και το Waitrose, έλαβαν ανάλογες αποφάσεις. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγή ιχθύος από το παλάτι για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον - Νέα σενάρια πως πάσχει από τη νόσο του Κρον

Διεθνή / Σιγή ιχθύος από το παλάτι για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον - Νέα σενάρια πως πάσχει από τη νόσο του Κρον

Η τελευταία ενημέρωση από το παλάτι για την υγεία της μέλλουσας βασίλισσας ήταν στις 29 Ιανουαρίου - «Η σιωπή βλάπτει την εικόνα της Κέιτ Μίντλετον», δηλώνει Γάλλος καθηγητής Επικοινωνίας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ