Η Ιαπωνία καλεί 37 εκατ. πολίτες να σβήνουν τα φώτα λόγω ενεργειακής κρίσης

Η Ιαπωνία καλεί 37 πολίτες να σβήνουν τα φώτα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προέτρεψε τους πολίτες στο Τόκιο και τις γύρω περιοχές να χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Προειδοποίησε δε, ότι οι προμήθειες θα είναι πιεστικές καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κύμα καύσωνα.

Το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναμένει ότι η ζήτηση για ρεύμα θα είναι «σοβαρή» σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να σβήσουν τα φώτα για τρεις ώρες από τις 15:00 ώρα Τόκιο ενώ τους προέτρεψε να «χρησιμοποιούν σωστά τον κλιματισμό και να ενυδατώνονται τις ζεστές ώρες».

Για εβδομάδες, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για κρίση στην κατανάλωση του ρεύματος καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται.

Το Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία στο κέντρο του Τόκιο ανέβηκε πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πόλη Ισεσάκι, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας με 40,2 βαθμούς Κελσίου. Αυτή ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ τον Ιούνιο στην χώρα.

Ο Ιούνιος σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού στην Ιαπωνία, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν συνήθως κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Σε δήλωση την Κυριακή, το υπουργείο ανέφερε ότι η πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί στο 3,7% το απόγευμα της Δευτέρας στο Τόκιο και σε οκτώ γύρω νομούς. 

Αν και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εργάζονται για να αυξήσουν την προσφορά, το υπουργείο είπε ότι η κατάσταση είναι «απρόβλεπτη» καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

«Εάν υπάρξει αύξηση της ζήτησης και ξαφνικά προβλήματα προσφοράς, το περιθώριο αποθεματικών θα πέσει κάτω από το ελάχιστο απαιτούμενο του 3%,» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η παροχή ρεύματος της Ιαπωνίας είναι περιορισμένη από τότε που ο σεισμός στα βορειοανατολικά της περιοχής τον Μάρτιο ανάγκασε ορισμένους πυρηνικούς σταθμούς να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Οι αξιωματούχοι έκλεισαν επίσης αρκετές «γηρασμένες» μονάδες ορυκτών καυσίμων σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτά μαζί με την απότομη αύξηση στη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν οδηγήσει σε έντονη πίεση στον τομέα του ρεύματος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Την ίδια ώρα ο δημόσιος ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός NHK ανέφερε ότι 46 άνθρωποι στο Τόκιο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με την υποψία ότι έχουν υποστεί θερμοπληξία.

Ανέφερε επίσης ότι ένας 94χρονος άνδρας στην πόλη Kawagoe πέθανε πιθανώς από θερμοπληξία.

Αντίστοιχα, και Αυστραλοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τα νοικοκυριά στη Νέα Νότια Ουαλία να σβήσουν τα φώτα τους ενόψει μιας ενεργειακής κρίσης. Οι περιορισμοί στην αυστραλιανή αγορά ενέργειας χονδρικής άρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ