Η Χιλή ξαναγράφει το σύνταγμά της - Πρώτη φορά μετά τη δικτατορία Πινοσέτ

Η Χιλή ξαναγράφει το σύνταγμά της - Πρώτη φορά μετά τη δικτατορία Πινοσέτ Facebook Twitter
Η Χιλή ξαναγράφει το σύνταγμά της - Πρώτη φορά μετά τη δικτατορία Πινοσέτ (EPA)
0

Με συντριπτική πλειοψηφία οι Χιλιανοί ψήφισαν υπέρ του να ξαναγράψουν το σύνταγμά τους, που χρονολογείται από τη δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων, το 78% των πολιτών ψήφισαν «ναι» σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε μετά από μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην ανισότητα.

Ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα αναγνώρισε το αποτέλεσμα και επαίνεσε την ειρηνική ψηφοφορία.

Είπε ότι ήταν «η αρχή ενός μονοπατιού που όλοι πρέπει να περπατήσουμε μαζί».

Πριν από έναν χρόνο, ξεκίνησε στην Χιλή ένα μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας. Βασικό αίτημα από την αρχή, ήταν ότι η χώρα χρειαζόταν ένα νέο σύνταγμα για να μπορέσει να διορθώσει τις βαθιές ανισότητες στην κοινωνία.

«Μέχρι τώρα, το σύνταγμα μας έχει χωρίσει», είπε ο Χιλιανός Πρόεδρος καθώς οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την απόφαση.

«Από σήμερα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε έτσι ώστε το νέο σύνταγμα να είναι το μεγάλο πλαίσιο ενότητας, σταθερότητας και του μέλλοντός μας».

Το δημοψήφισμα έθεσε δύο ερωτήματα στους Χιλιανούς: πρώτον, αν ήθελαν ένα νέο σύνταγμα, και δεύτερον, τι είδους σώμα θα ήθελαν να το καταρτίσει.

Η μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της σύνταξης του νέου συντάγματος, το οποίο θα διαμορφωθεί από μια ένωση αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από εκλεγμένους πολίτες, σε αντίθεση με εκείνη την πρόταση που περιελάβανε τη συμμετοχή νομοθετών.

Καθώς τα αποτελέσματα άρχισαν να διαφαίνονται, η λέξη REBIRTH (Αναγέννηση) προβλήθηκε σε ένα κτίριο στο κέντρο του Σαντιάγο.

Για πολλούς Χιλιανούς, αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτή η ψηφοφορία: το αντίο στο σύνταγμα της εποχής της δικτατορίας και το καλωσόρισμα μας νέας αρχής, όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ότι ταιριάζουν περισσότερο σε μια σύγχρονη δημοκρατία.

Η ψηφοφορία της Κυριακής ολοκληρώνει μια ταραχώδη χρονιά για τη Χιλή είναι το αποτέλεσμα πολύμηνων μαζικών διαμαρτυριών, απαιτώντας ουσιαστική αλλαγή.

Κατά κάποιον τρόπο, η σκληρή δουλειά μόλις ξεκίνησε, διότι αρχίζει μια εντελώς νέα διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι Χιλιανοί πρέπει τώρα να επιλέξουν ποιος θα συντάξει το σύνταγμα και τι θα λέει.

Και μπορεί ο ενθουσιασμός να είναι έκδηλος ωστόσο οι απαιτήσεις είναι πολλές και οι προσδοκίες υψηλές.


Τα επίπεδα φτώχειας έχουν μειωθεί δραματικά στη Χιλή τα τελευταία 20 χρόνια και πλέον είναι η πλουσιότερη χώρα στη Νότια Αμερική σε κατά κεφαλήν εισόδημα.

Ωστόσο, παραμένει ένα από τα πιο άνισα έθνη στον κόσμο. Το ισχύον σύνταγμα καταρτίστηκε το 1980 μετά από δημοψήφισμα υπό τον στρατηγό Πινοσέτ, του οποίου η 17χρονη στρατιωτική ηγεμονία χαρακτηρίστηκε από καταστολή, βασανιστήρια και εξαφανίσεις.

Το δημοψήφισμα είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού.

Το επόμενο βήμα είναι μία σύμπραξη 155 μελών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τον Απρίλιο του 2022.

Στη συνέχεια αυτή η ομάδα θα έχει ένα χρόνο για να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο κειμένου, το οποίο θα τεθεί σε νέα  δημόσια ψηφοφορία.

Με πληροφοριες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη στην Ιταλία ο Τούρκος κακοποιός Μπαρίς Μπογιούν που συνδέεται με το μακελειό στην Αρτέμιδα με τους έξι νεκρούς

Διεθνή / Συνελήφθη στην Ιταλία ο Τούρκος κακοποιός Μπαρίς Μπογιούν που συνδέεται με το μακελειό στην Αρτέμιδα

Ποιος είναι ο πλέον καταζητούμενος άνδρας στην Τουρκία Μπαρίς Μπογιούν - Το ξεκίνημα και η ηγετική θέση στη συμμορία - Οι δολοφονίες στις οποίες εμπλέκεται
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ισπανία, Ιρλανδία - Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Διεθνή / Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ισπανία, Ιρλανδία - Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Με την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων σε αδιέξοδο, η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από χώρες-μέλη της ΕΕ σηματοδοτεί τεκτονικές αλλαγές
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Singapore Airlines: Γιατί αποτελούν συχνό φαινόμενο τέτοιου είδους αναταράξεις- Τι εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες

Διεθνή / «Άνθρωποι κινούνταν οριζόντια και χτυπούσαν στην οροφή»: Οι περιγραφές των επιβατών της Singapore για τις αναταράξεις

Πώς οι καταιγίδες μπορεί να προκάλεσαν τις αναταράξεις στην πτήση τρόμου με τον νεκρό 73χρονο - «Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανόν να προκαλέσει περισσότερες αναταράξεις, αόρατες στα ραντάρ»
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Οικοδεσπότης σε garden party του Μπάκιγχαμ για πρώτη φορά χωρίς την Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Οικοδεσπότης σε garden party του Μπάκιγχαμ για πρώτη φορά χωρίς την Κέιτ Μίντλετον

Η τελευταία φορά που η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε παραβρεθεί σε garden party του παλατιού ήταν στις 9 Μαΐου του 2023 - Στο πλευρό του πρίγκιπα Ουίλιαμ οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία και η Ζάρα Τίνταλ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ