Για δεκαετίες, η Ritter Sport εμπορεύεται τις σοκολάτες της στο μοναδικό, τετράγωνο σχήμα τους. Η ιδέα αυτή όμως έφτασε στα δικαστήρια, όταν η αντίπαλη Milka χρησιμοποίησε και αυτή το ίδιο σχήμα.

 

Ο πόλεμος της σοκολάτας για την χρήση τoυ τετράγωνου σχήματος τελικά διευθετήθηκε στις δικαστικές αίθουσες.

 

H Milka πέτυχε μια αρχική νίκη το 2016 αλλά η απόφαση αυτή ανατράπηκε.

 

H υπόθεση κατέληξε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας, όπου οι δικαστές κατήγγειλαν την απόφαση υπέρ της Milka και αποφάνθηκαν ότι η γερμανική Ritter Sport είναι ο εμπνευστής άρα και νόμιμος χρήστης του τετράγωνου σχήματος της σοκολάτας.

 

Πρώτα η ιστορία όμως

 

Το τετράγωνο σχήμα της σοκολάτας χρονολογείται από το 1932, όταν σύμφωνα με τον θρύλο της εταιρείας, η Clara Ritter βρήκε την ανατρεπτική για την εποχή ιδέα.

 

«Ας φτιάξουμε μια μπάρα σοκολάτας που ταιριάζει στην τσέπη του σακακιού χωρίς να σπάει και να ζυγίζει το ίδιο με μια κανονική μακριά ράβδο», υποτίθεται ότι είπε.

 

Μέχρι το 1970 είχε βρει το σύνθημα «Quadratisch, praktisch, usus», ποιότητα, σοκολάτα, τετράγωνο σε ελεύθερη μετάφραση που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

 

Η οικογενειακή εταιρεία καταχώρησε το σχήμα στο γερμανικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων το 1993, οπότε όταν η Milka άρχισε να εμπορεύεται μία αντίστοιχη τετράγωνη μπάρα το 2010, η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο.


Η Milka, που τώρα ανήκει στη Mondelez, κέρδισε τον πρώτο γύρο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά η απόφαση αργότερα απορρίφθηκε και το δικαστήριο αποφάσισε τον επόμενο χρόνο, ότι η Ritter θα μπορούσε να διατηρήσει το τρισδιάστατο μονοπώλιό της.

 

Σύμφωνα με τους δικαστές, κανονικά, ένα εμπορικό σήμα δεν μπορεί να αξιώσει προστασία στη Γερμανία εάν το σχήμα του δίνει στο προϊόν «μια ουσιαστική αξία».

 

Αλλά οι δικαστές σε αυτήν την περίπτωση είπαν ότι η Ritter Sport ήταν διαφορετική.

 

Οι καταναλωτές θεώρησαν την τετράγωνη φύση της σοκολάτας ως ένδειξη τόσο της προέλευσης όσο και της ποιότητάς της, κατέληξαν.

 

Η απόφασή αυτή ωστόσο, των δικαστών σημαίνει ότι η μπάρα αυτή μπορεί να παραμείνει η μόνη τετράγωνη μπάρα σοκολάτας κορυφαίας μάρκας στα ράφια των γερμανικών καταστημάτων.

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr