Η Γερμανία προσφέρει «συγχωροχάρτι» στους μαχητές της Hayat Tahrir al Sham

Η Γερμανία προσφέρει «συγχωροχάρτι» στους μαχητές της Hayat Tahrir al Sham Facebook Twitter
Hayat Tahrir al Sham / φωτ.: Getty
0

Η Hayat Tahrir al Sham (HTS), που μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία (Jabhat al Nusra) και στη συνέχεια δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, διευκρίνισε σήμερα η κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι θα κριθεί από τις πράξεις της, αγνοώντας το τζιχαντιστικό παρακλάδι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, η HTS δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, διότι στόχευε μόνο στην Συρία και στην ανατροπή του εκεί καθεστώτος, ενώ απορρίπτει επιθέσεις σε άλλες χώρες και δεσμεύεται ότι δρα μόνο τοπικά. «Οι στρατιωτικές επιτυχίες της HTS μαζί με άλλες μη θρησκευτικές ομάδες, ακολουθούν σαφώς μια εθνική ατζέντα, η οποία στρεφόταν κατά της συριακής κυβέρνησης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. «Μια αύξηση, επομένως, της τζιχαντιστικής απειλής από μέλη της HTS στην Γερμανία δεν θεωρείται, τουλάχιστον προς το παρόν, αναμενόμενη», πρόσθεσε.

Από το υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η HTS θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της Συρίας, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η ομάδα προσπαθεί ωστόσο να αποστασιοποιηθεί από τις εξτρεμιστικές της ρίζες, ανέφερε ο εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ αποτελεί «καλή είδηση». Η Συρία «αξίζει ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στη Συρία περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, με τον αριθμό πιθανότατα να έχει αυξηθεί μετά τις μάχες που οδήγησαν στο πραξικόπημα και την εσωτερική μετακίνηση προσφύγων. Επιπλέον, η Unicef κάνει λόγο για 370.000 εκτοπισμένες γυναίκες και παιδιά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM