Η Γερμανία «μπλοκάρει» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 ετών

Η Γερμανία «μπλοκάρει» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 ετών Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Οι γερμανικές αρχές σχεδιάζουν να μη χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 ετών, ακόμα και αν αυτό εγκριθεί τελικώς από την ΕΕ. 

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η Γερμανία έχει ήδη συντάξει το προσχέδιο μιας σύστασης σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε πολίτες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υγειονομικής Επιτροπής Εμβολιασμών στο Ινστιτούτο Robert Koch -  που είναι η αρμόδια υπηρεσία υγείας στη Γερμανία - υπάρχουν «ανεπαρκή δεδομένα προς το παρόν ως προς το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε άτομα άνω των 65 ετών».

Για τον λόγο αυτό συστήνεται η χορήγηση του εμβολίου μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Το Ινστιτούτο τονίζει πως τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί προς το παρόν από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές - αυτό των BionTech/Pfizer και εκείνο της Moderna - έχουν κριθεί «ισάξια σε όρους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται στον απόηχο διαρροών από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία που επικαλέστηκαν οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο της AstraZeneca είναι κάτω από 10% αποτελεσματικό στις ηλικίες άνω των 65 ετών. 

Μάλιστα σύμφωνα με την Handelsblatt το εμβόλιο ήταν μόλις 8% αποτελεσματικό στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Η AstraZeneca χαρακτήρισε από την πλευρά της αναληθή τα επίμαχα δημοσιεύματα. 

Η αντίδραση της Βρετανία

 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν του προκαλεί ανησυχία η σύσταση των ειδικών στη Γερμανία να μη χορηγείται στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Οι αρχές μας, μάς έχουν καταστήσει αρκετά σαφές ότι θεωρούν πως το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca είναι πολύ καλό και αποτελεσματικό και πως προσφέρει υψηλό βαθμό προστασίας μετά και από μία μόνο δόση», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Η επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμών στον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της χώρας, Δρ Μαίρη Ράμσεϊ, σημείωσε ότι υπήρχαν «πολύ λίγες περιπτώσεις πιο ηλικιωμένων ανθρώπων στις δοκιμές της AstraZeneca» για να καταγραφούν τα ακριβή επίπεδα προστασίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά «τα στοιχεία για την ανοσοποιητική απόκριση ήταν πολύ καθησυχαστικά».

Με πληροφορίες από Financial Times

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών καθαιρέθηκε για τη σύμπλευση με τη Λεπέν και αρνείται να φύγει

Διεθνή / Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών καθαιρέθηκε για τη σύμπλευση με τη Λεπέν και αρνείται να φύγει

Οι σκηνές έξω από τα κλειδωμένα γραφεία των Ρεπουμπλικανών μαρτυρούν το χάος που επικρατεί στη γαλλική πολιτική σκηνή, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών
NEWSROOM