Η Γερμανία ενισχύει την Ουκρανία με επιπλέον Patriot μέσα σε μήνες – Νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η Γερμανία ενισχύει την Ουκρανία με επιπλέον Patriot μέσα σε μήνες – Νέα Συμφωνία με τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παραδώσει πρόσθετους εκτοξευτές και εξαρτήματα του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Ουκρανία εντός των επόμενων ημερών και πλήρη συστήματα σε διάστημα δύο έως τριών μηνών, ενισχύοντας καθοριστικά την άμυνα της χώρας έναντι των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, αποκάλυψε πως επετεύχθη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της οποίας η Γερμανία λαμβάνει προτεραιότητα στην παραγωγική γραμμή των συστημάτων Patriot, επιτρέποντας της να παραχωρήσει μέρος των υπαρχόντων πόρων της στην Ουκρανία.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Πιστόριους. «Η Γερμανία είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας».

Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα μετά από σφοδρό ρωσικό μπαράζ πυραύλων και drone που σκότωσε 31 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, και τραυμάτισε ακόμη 159 στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ήταν η δεύτερη πιο φονική αεροπορική επίθεση στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου το 2022.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι αποκάλυψε πως μόνο τον Ιούλιο η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 5.100 βόμβες, 3.800 drone Shahed και 260 πυραύλους διαφόρων τύπων, εκ των οποίων 128 ήταν βαλλιστικοί. Η Ουκρανία διαθέτει σήμερα έξι λειτουργικά συστήματα Patriot, εκ των οποίων τα τρία προήλθαν από τη Γερμανία. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός κρίνεται ανεπαρκής για την πλήρη κάλυψη της χώρας, που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην Ευρώπη.

ΗΠΑ και Γερμανία σε Συντονισμένη Ενέργεια

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει τον Ιούλιο στη συνάντησή του με τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, πως είναι πρόθυμος να παρέχει Patriot στην Ουκρανία, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καλύπτουν το κόστος.

Η πίεση προς τη Ρωσία εντάθηκε, καθώς ο Τραμπ έδωσε στον Πούτιν διορία 50 ημερών για κατάπαυση του πυρός, η οποία περιορίστηκε δραματικά στις 10 ημέρες λόγω της αδιαλλαξίας της Μόσχας. Οι φονικές επιθέσεις στο Κίεβο σημειώθηκαν τρεις ημέρες αργότερα.

Η Γερμανία δεν θα παραδώσει πλήρη συστήματα, αλλά εκτοξευτές και κρίσιμα εξαρτήματα, που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να αυξήσει τις θέσεις ανάπτυξης των Patriot. Ένα πλήρες σύστημα Patriot αποτελείται από ραντάρ, μονάδα ελέγχου, σύστημα ισχύος, ιστό κεραίας, εκτοξευτές και αναχαιτιστικούς πυραύλους. Η κατασκευή νέου συστήματος απαιτεί περίπου δύο έτη, αλλά το Βερολίνο διαβεβαιώνει πως θα αποκτήσει νέα συστήματα σε «επιταχυνόμενο ρυθμό».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, ευχαρίστησε ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ, λέγοντας πως: «Περισσότερα αντιαεροπορικά μέσα σημαίνουν περισσότερες ζωές που σώζονται».

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM