Η Γερμανία έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια του Brexit λέει ο Σολτς

Η Γερμανία έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια του Brexit λέει ο Σολτς Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ελπίζει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εύτακτο τρόπο, αλλά το Βερολίνο έχει επίσης κάνει προετοιμασίες για το ενδεχόμενο το διαζύγιο να γίνει χωρίς να έχει συναφθεί καμία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην Passauer Neue Presse και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας.

Η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε ένα προσχέδιο του κειμένου που ορίζει το περίγραμμα της σχέσης μετά το Brexit, αλλά μένει να διευθετηθεί η διένεξη με την Ισπανία για το Γιβραλτάρ αν πρόκειται να γίνει όπως προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής την Κυριακή για να εγκριθεί η συμφωνία.

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν η χειρότερη έκβαση για την Ευρώπη, αλλά ειδικά για τη Βρετανία, διότι θα έπληττε σκληρά τη βρετανική οικονομία», επισήμανε ο Σολτς.

«Κάνουμε πολύ προσεκτικές προετοιμασίες και για τις δύο εκδοχές, το ελεγχόμενο και το ανεξέλεγκτο Μπρέξιτ. Και τα δύο σενάρια θέτουν προκλήσεις γα εμάς, αλλά μπορούμε να τις διαχειριστούμε και θα τα κάνουμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σύγκρουση της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική ορθοδοξία, ο Σολτς έκρινε ότι δεν είναι λάθος όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ρώμη, όπως για παράδειγμα η ιδέα να προσφερθεί βοήθεια στους μακροχρόνια άνεργους.

Όμως ο Σολτς — ο οποίος ανήκει στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) — προέτρεψε την ιταλική κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει κατά βήματα. «Αν έχεις τόσο μεγάλο χρέος, πρέπει να ενεργείς με μεγάλη προσοχή και δεν μπορείς να εφαρμόζεις όλα σου τα σχέδια ταυτόχρονα», συμπλήρωσε.

«Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιταλία είναι οι αρμόζουσες. Είναι συνεπές να γίνουν τώρα τα επόμενα βήματα.»

Ερωτηθείς αν η Ιταλία μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην ευρωζώνη, ο Σολτς απάντησε «όχι, δεν απειλούμαστε με νέα κρίση στην ευρωζώνη. Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει (να εφαρμόζουν) κοινούς κανόνες, που είναι σημαντικοί για το κοινό μας νόμισμα και πρέπει να τηρούνται από όλους».

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επανέλαβε την Πέμπτη ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των Βρυξελλών να αναθεωρήσει βασικά στοιχεία του σχεδίου προϋπολογισμού της για το 2019, ειδικά την προβλεπόμενη αύξηση του ελλείμματος και την προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών, ουσιαστικά προκαλώντας την Κομισιόν για να διαπιστώσει εάν θα τολμήσει να της επιβάλλει κυρώσεις ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες μέχρι τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM