Η Γερμανία έχει εγκρίνει 100 εκατ. δολάρια για εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ από τον Αύγουστο

Η Γερμανία έχει εγκρίνει 100 εκατ. δολάρια για εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ από τον Αύγουστο Facebook Twitter
O καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Νέα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας προς το Ισραήλ αυξήθηκαν κατακόρυφα από τον Αύγουστο και μετά.

Οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας προς το Ισραήλ είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι είχε δήλωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα υπερδιπλάσιες. Το Βερολίνο έχει εγκρίνει 94.052.394 εκατ. ευρώ σε εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ από τον Αύγουστο του 2024, σύμφωνα με την απάντηση της κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική έρευνα της βουλευτού του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Σεβίμ Νταγκντελέν.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι είχε εγκρίνει εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ αξίας 45 εκατομμυρίων ευρώ για ολόκληρο το έτος έως τις 13 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι μπλοκάρει τις άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ, το οποίο έχει επεκτείνει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Το μεγαλύτερο κόμμα της γερμανικής αντιπολίτευσης , η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι μπλοκάρει εντελώς τις αιτήσεις εξαγωγών από εταιρείες όπλων. Ο επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, επικαλέστηκε στοιχεία από προηγούμενη κοινοβουλευτική ερώτηση που έδειξαν ότι από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Αυγούστου εγκρίθηκαν παραδόσεις αξίας μόλις 14 εκατ. ευρώ, μια σημαντική μείωση από 326 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που βασίζονταν σε προηγούμενα επίσημα στοιχεία ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν είχε εγκρίνει καμία άδεια εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ο κυβερνητικός του συνασπισμός είχε σταματήσει να εγκρίνει εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, λέγοντας στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο ότι «έχουμε παραδώσει όπλα και θα παραδώσουμε όπλα». Τον Απρίλιο, η Νικαράγουα προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορώντας τη Γερμανία ότι παραβιάζει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη γενοκτονία στέλνοντας όπλα στο Ισραήλ.

Ξεχωριστά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR) κατέθεσε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης εκ μέρους ενός κατοίκου της Γάζας, ζητώντας να σταματήσουν περαιτέρω εξαγωγές όπλων. Η προσφυγή αναφέρει ότι τα γερμανικά όπλα συμβάλλουν στη βλάβη των πολιτών στη Γάζα. Ο προσφεύγων, κάτοικος της Γάζας που έχασε τη γυναίκα και την κόρη του σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, λέει ότι οι συνεχιζόμενες αποστολές όπλων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του και τις ζωές άλλων, καλώντας τη Γερμανία να σταματήσει να διευκολύνει αυτές τις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Διεθνή / Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Ο Πάπας θα επισκεφθεί το τέμενος Σουλτάν Αχμέτ και ακολούθως το Φανάρι, όπου θα παρακολουθήσει δοξολογία, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη
LIFO NEWSROOM