Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα Facebook Twitter
EPA/MOHAMMED SABER
0

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα τοποθετηθεί σήμερα επί ενός σχεδίου ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει το Ισραήλ για το ξέσπασμα των πολυαίμακτων επεισοδίων στη Λωρίδα της Γάζας. 

Πρόκειται για ένα κείμενο στο οποίο εναντιώνεται με σφοδρότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

Το σχέδιο απευθύνει έκκληση να υιοθετηθούν μέτρα για την προστασία των Παλαιστίνιων αμάχων, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 129 Παλαιστίνιων από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζα από την έναρξη, στα τέλη του Μαρτίου, των διαδηλώσεων κατά μήκος του τείχους στα σύνορα. Σημειώνεται πως κανένας Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί.

Το κείμενο καταγγέλλει την «υπερβολική, δυσανάλογη και αδιάκριτη χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον Παλαιστίνιων αμάχων», ενώ επικρίνει επίσης «τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον περιοχών του Ισραήλ όπου κατοικούν άμαχοι».

Οι αραβικές χώρες, που υποστηρίζουν το σχέδιο, στράφηκαν στη Γενική Συνέλευση αφότου η Ουάσινγκτον άσκησε το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να εμποδίσει την έγκριση μιας απόφασης που η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, υποστήριξε ότι διακατεχόταν από «χονδροειδή προκατάληψη» σε βάρος του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ επικρίνουν το κείμενο, τονίζοντας πως δεν αναφέρεται στους ισλαμιστές της Χαμάς, της οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Στην προσπάθειά τους να αντικρούσουν την αραβική πρωτοβουλία, ζητούν να προστεθεί στο κείμενο μια τροπολογία η οποία καταδικάζει συγκεκριμένα τη Χαμάς για τις εκτοξεύσεις ρουκετών και διότι «υποκινεί τη βία» κατά μήκος των συνόρων, σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γενική Συνέλευση των 193 χωρών θα ψηφίσει αρχικά επί της τροπολογίας που εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ, πριν εξετάσει το κείμενο στο σύνολό του, το οποίο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αλγερία και την Τουρκία εξ ονόματος του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Διπλωματικές πηγές προβλέπουν την απόρριψη της αμερικανικής τροπολογίας και την υιοθέτηση του ψηφίσματος που πρότειναν οι αραβικές χώρες. Αλλά μένει να φανεί πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει το κείμενο αυτό, δοθείσης της σθεναρής αντίστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν έχουν νομικά δεσμευτική ισχύ, ενώ καμιά χώρα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

Η διαδικασία θα αρχίσει στις 15:00 (22:00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο πολλοί διπλωμάτες αναμένεται να μιλήσουν πριν από την ψηφοφορία.

Η ΓΣ του ΟΗΕ είχε εγκρίνει τον Δεκέμβριο άλλο ένα ψήφισμα σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, καθώς απέρριπτε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Η Νίκι Χέιλι είχε διαμηνύσει τότε πως η Ουάσινγκτον θα «σημείωνε τα ονόματα» των χωρών που θα τάσσονταν υπέρ του κειμένου -το οποίο μολαταύτα εγκρίθηκε με 128 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 35 αποχές.

Με την υποστήριξη αραβικών χωρών, οι Παλαιστίνιοι κάνουν lobbying στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν περίπου ισάριθμες ψήφους με εκείνες που είχαν καταγραφεί όταν είχε εγκριθεί το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ. Όμως δυτικοί διπλωμάτες προεξοφλούν ότι θα υπάρξει πολύ υψηλότερος αριθμός κρατών που θα επιλέξουν να απόσχουν.

«Η Γάζα δεν είναι Ιερουσαλήμ», είπε χαρακτηριστικά δυτικός διπλωμάτης, εκτιμώντας ότι υπήρχε πολύ πιο ευρεία συναίνεση ως προς την ανάγκη το ζήτημα της Ιερουσαλήμ να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων από ό,τι όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών για τους θανάτους Παλαιστινίων στη Γάζα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκτιμάται ότι θα δώσει μια ένδειξη της άποψης της διεθνούς κοινότητας για την τροχιά που έχει πάρει η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, την ώρα που το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αποκλιμακωθεί η βία παραμένει απόλυτο.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους. Πρόσφατα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι μια τέταρτη ένοπλη σύρραξη μπορεί να ξεσπάσει πολύ εύκολα.

Αν εγκριθεί, το ψήφισμα θα αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να καταρτίσει προτάσεις για τη δημιουργία «ενός μηχανισμού διεθνούς προστασίας» γα τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι προτάσεις αυτές μπορεί να προβλέπουν από τη δημιουργία μιας αποστολής παρατηρητών ως την ανάπτυξη μιας αληθινής ειρηνευτικής δύναμης, αλλά οποιαδήποτε τέτοια επιλογή θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου η Ουάσινγκτον μπορεί πάντα να την καταρρίψει ασκώντας το δικαίωμά αρνησικυρίας το οποίο διαθέτει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Διεθνή / Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Το habeas corpus αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αγγλοσαξονικού δικαίου - Το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτρέπει την αναστολή της νομικής αυτής προστασίας μόνο «σε περιπτώσεις εξέγερσης ή εισβολής»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Διεθνή / ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Πράκτορες της υπηρεσίες μετανάστευσης, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα, περικύκλωσαν τον δήμαρχο και τον έβαλαν με τη βία σε ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM