Η γενιά Ζ ίσως δεν εργαστεί ποτέ σε γραφείο: Οι επιπτώσεις στους νέους που μεγάλωσαν μπροστά σε μία οθόνη

Η γενιά Ζ ίσως δεν εργαστεί ποτέ σε γραφείο: Οι επιπτώσεις στους νέους που μεγάλωσαν μπροστά σε μία οθόνη Facebook Twitter
0

Αντιμέτωποι με ένα νέο περιβάλλον εργασίας βρίσκονται εκατομμύρια νέοι στον κόσμο, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, με πολλούς της λεγόμενης γενιάς Ζ να εργάζονται με τη μέθοδο της τηλεργασίας, με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, να μην έχουν δει ποτέ από κοντά τους συναδέλφους τους.

Η Shannon Chin σπούδασε στο κολέγιο παρακολουθώντας μαθήματα εξ' αποστάσεως. Στη συνέχεια εργάστηκε σε δύο δουλειές από το σπίτι όπου ζει με την οικογένειά της στο Τορόντο. Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο δεν έχει γνωρίσει τους συναδέλφους της, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις συνθήκες εργασίας με την καθιέρωση της τηλεργασίας εν μέσω της πανδημίας της covid-19, ενδεχομένως να οδηγήσει τη Γενιά Ζ σε μία νέα κατάσταση. Ίσως να μην εργαστούν ποτέ σε χώρο γραφείου, ανάλογα με πώς θα εξελιχθούν οι νέες συνθήκες. Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν πως η τηλεργασία έχει κάποια μειονεκτήματα στους νέους που δεν έχουν εδραιωθεί επαγγελματικά αλλά και σε μία γενιά που μεγάλωσε μπροστά από μία οθόνη.

Όπως έχουν αποτυπώσει έρευνες, οι νέοι που εργάζονται με τηλεργασία αισθάνονται μόνοι και νευρικοί. Μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι νέοι που εργάζονται από το σπίτι μπορεί να βλάψουν την προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή στο μέλλον στερούμενοι την εργασία γραφείου και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει οι προηγούμενες γενιές, όπως για παράδειγμα, να μαθαίνει κανείς από τους παλαιότερους συναδέλφους, να κάνουν συζητήσεις με τους διευθυντές, να προσαρμόζονται στους ρυθμούς του γραφείου ή ακόμη και να έρχονται σε επαφή με άλλους.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ έως το 2030 οι νέοι που ανήκουν στη γενιά Ζ, αυτοί δηλαδή που γεννήθηκαν στις αρχές του 1997, αναμένεται να εκπροσωπήσουν περίπου το 1/3  του αμερικανικού εργατικού δυναμικού. Σε έρευνα που διεξήχθη το 2020, το 69% των νέων της γενιάς Ζ δήλωσε ότι επιθυμεί να εργάζεται με τη μέθοδο της τηλεργασίας, τουλάχιστον τις μισές ημέρες. Πρόκειται για στοιχεία που δημοσίευσαν οι καθηγητές Santor Nishizaki και James DellaNeve, συγγραφείς του βιβλίου για τη Γενιά Ζ και το μελλοντικό εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με τους μελετητές, ενώ η εργασία από το σπίτι μπορεί να κάνει τον τον εργαζόμενο νευρικό και μοναχικό, τα συναισθήματα αυτά γίνονται ακόμα πιο έντονα στους νέους που ήδη έχουν περάσει από την αρχή της ζωής τους πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες.

«Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να στερήσει από τη γενιά αυτή όχι μόνο επαγγελματικές σχέσεις αλλά και φιλικές και ενίοτε ρομαντικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε έναν χώρο εργασίας» αναφέρει ο Johnny Taylor, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Human Resource Management.

Η τηλεργασία μπορεί παράλληλα να οδηγήσει σε κρίση καριέρας. Επειδή οι νέοι της γενιάς Ζ δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλιακά ομάδες, συχνά ανησυχούν εάν έχουν ακολουθήσει το σωστό δρόμο. «Εάν δεν διαθέτουν ένα υπόβαθρο, μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται για διάφορα θέματα, όπως “κάνω το σωστό; ή ο διευθυντής μου έχει κάτι μαζί μου;» αναφέρουν οι μελετητές. 

Ενίοτε επίσης, είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να αμφιβάλουν για την επιτυχία τους ακόμη και όταν έχουν εργαστεί σκληρά.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM