Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει επισήμως το Παλαιστινιακό κράτος, εν μέσω εντεινόμενης διεθνούς αγανάκτησης για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επικυρώσει τη σχετική απόφαση κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. «Το επείγον αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αν και η Γαλλία στήριξε το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ο Μακρόν έχει καταδικάσει επανειλημμένα τον αντισημιτισμό, ο ίδιος έχει εκφράσει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις στη Γάζα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Η Γαλλία γίνεται έτσι η ισχυρότερη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 140 κράτη διεθνώς έχουν προβεί σε αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, μεταξύ αυτών και δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες.
Ως χώρα με τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στη δυτική Ευρώπη, η Γαλλία επηρεάζεται έντονα από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, γεγονός που συχνά μεταφράζεται σε διαδηλώσεις και κοινωνικές εντάσεις στο εσωτερικό της.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν προχώρησε σε άμεσο σχολιασμό.
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συμπροεδρεύσει την επόμενη εβδομάδα σε διάσκεψη στον ΟΗΕ με θέμα τη λύση των δύο κρατών. Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν είχε εκφράσει την «αποφασιστικότητά» του να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, επιμένοντας στην ανάγκη για μια συνολική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει τόσο την αναγνώριση του Ισραήλ και του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα, όσο και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Η ανακοίνωση της Πέμπτης έγινε λίγες μόλις ώρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι οποίες διεξάγονταν στο Κατάρ, επικρίνοντας τη Χαμάς για έλλειψη καλής πίστης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γαλλία και πάνω από 20 κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, καταδίκασαν τους ισραηλινούς περιορισμούς στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και τις δολοφονίες εκατοντάδων Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν διανομές τροφίμων.
Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας, περιοχές τις οποίες το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967. Η ισραηλινή κυβέρνηση, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος στη χώρα, παραμένει σταθερά αντίθετη στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε επιβράβευση για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ λίγο μετά τον πόλεμο του 1967 και τη θεωρεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της πρωτεύουσάς του. Στη Δυτική Όχθη, έχει ιδρύσει δεκάδες εβραϊκούς οικισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων θυμίζουν προάστια, στους οποίους διαμένουν σήμερα πάνω από 500.000 Ισραηλινοί πολίτες. Την ίδια στιγμή, τα περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι της περιοχής ζουν υπό ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση, με την Παλαιστινιακή Αρχή να διατηρεί περιορισμένες εξουσίες σε ορισμένα αστικά κέντρα.
Με πληροφορίες από Associated Press