Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από μπύρα το καλοκαίρι

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από μπύρα το καλοκαίρι Facebook Twitter
EPA
1

Φόβους για προβλήματα στην τροφοδοσία των ανθρακούχων ποτών στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μία μαζική έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα (food-grade carbon dioxide-CO2), σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Η έλλειψη του CO2 στην Ευρώπη σημειώνεται την ώρα που επικρατεί ενθουσιασμός για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα λόγω καλοκαιριού είναι υψηλή η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η κρίση αυτή οδήγησε πολλούς μεγάλους παραγωγούς στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές για σοβαρές ελλείψεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η εφημερίδα Gas World - η πρώτη που ανέφερε την έλλειψη CO2 σε όλη την Ευρώπη νωρίτερα αυτό τον μήνα - την χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη κατάσταση σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία που έχει πλήξει τις δραστηριότητες διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Πού οφείλεται το πρόβλημα

Οι μονάδες αμμωνίας παραδοσιακά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές CO2 για τρόφιμα στην Ευρώπη. Ωστόσο, τουλάχιστον πέντε παραγωγοί στη Βόρεια Ευρώπη προχώρησαν σε προγραμματισμένη αναστολή της λειτουργίας τους στις αρχές του καλοκαιριού για λόγους συντήρησης.

Εντωμεταξύ, αρκετά άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής βιο-αιθανόλης, τα οποία παρέχουν εναλλακτικές πηγές CO2, επίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους για λόγους συντήρησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο, με μόνο ένα εργοστάσιο CO2 να λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

Το καθαρό, άοσμο αέριο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ανθρακούχων προϊόντων όπως η σόδα και η μπύρα. Χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμφιάλωσης και αποθήκευσης.

«Χτύπημα» στους μεγάλους ζυθοπαραγωγούς

 

Την Τρίτη, η εταιρία χονδρικής πώλησης τροφίμων Booker, που ανήκει στην Tesco, άρχισε να εφαρμόζει περιορισμούς στις ποσότητες μπύρας και μηλίτη που διαθέτει στους πελάτες της.

Η εταιρία, που έχει στο πελατολόγιο της μπαρ, εστιατόρια και εμπόρους, περιορίζει τους πελάτες της σε 10 κιβώτια μπύρας και 5 μηλίτη ή αναψυκτικών.

 

Σε ανακοίνωσή της, η Booker ανέφερε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τις ποσότητες μπύρας και μηλίτη που διαθέτει προς πώληση λόγω της «διεθνούς έλλειψης» διοξειδίου του άνθρακα για τρόφιμα.

Προβλήματα δημιουργούνται επίσης στον εφοδιασμό τόσο της Heineken όσο και της Coca-Cola, με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες τροφίμων και ποτών να αντιμετωπίζουν έλλειψη CO2.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος της Heineken, της μεγαλύτερης ζυθοποιΐας στη βρετανική αγορά, δήλωσε στο CNBC μέσω email: «Όπως πολλές άλλες επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, επηρεαζόμαστε από αυτή την έλλειψη...Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε το θέμα αυτό το συντομότερο δυνατόν στην τροφοδοσία μας στην Ευρώπη και συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα στις επιχειρήσεις τους».

Η Heineken προειδοποίησε επίσης τις παμπ να αναμένουν «σημαντικές ελλείψεις» σε κάποιες από τις μπύρες της. Η μεγαλύτερη αλυσίδα παμπ στη Βρετανία, η Wetherspoons, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αναγκαστεί να αφαιρέσει κάποιες μπύρες και αναψυκτικά από το μενού της.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM