Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου μετονομάζει τις «Ρωσίδες Χορεύτριες» του Ντεγκά σε «Ουκρανές Χορεύτριες»

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου μετονομάζει τις «Ρωσίδες Χορεύτριες» του Ντεγκά σε «Ουκρανές Χορεύτριες» Facebook Twitter
Φωτ: The National Gallery, London
0

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου άλλαξε το όνομα του έργου του Εντγκάρ Ντεγκά, «Ρωσίδες χορεύτριες», σε «Ουκρανές χορεύτριες».

Παράλληλα, έκανε έκκληση σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τις ερμηνείες ή τυχόν εσφαλμένες ετικέτες της ουκρανικής τέχνης και κληρονομιάς. Η γκαλερί ανέφερε ότι άλλαξε τον τίτλο του έργου του Γάλλου ιμπρεσιονιστή, το οποίο δεν συγκαταλέγεται προς το παρόν στην έκθεση, μετά από σχόλια Ουκρανών στα social media.

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου μετονομάζει τους «Ρώσους Χορευτές» του Ντεγκά σε «Ουκρανούς Χορευτές» Facebook Twitter
Φωτ: The National Gallery, London

Όπως αναφέρει ο Guardian, το κίτρινο και το μπλε, τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας, είναι ολοφάνερα, κοσμώντας ως κορδέλες τα μαλλιά των χορευτών. «Ο τίτλος αυτού του πίνακα αποτελεί θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια και καλύπτεται από την βιβλιογραφία. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα λόγω της κατάστασης βρέθηκε στο επίκεντρο, επομένως θεωρήσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να επικαιροποιήσουμε τον τίτλο για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το θέμα αυτού», ανέφερε εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

Μεταξύ εκείνων που καλωσόρισαν την κίνηση της Εθνικής Πινακοθήκης ήταν η Mariia Kashchenko, η ουκρανικής καταγωγής ιδρύτρια και διευθύντρια της Art Unit, η οποία παρουσιάζει ανερχόμενους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων 21 Ουκρανών καλλιτεχνών αυτή τη στιγμή. «Καταλαβαίνω ότι ο όρος ρωσική τέχνη έγινε ένας εύκολος όρος-ομπρέλα που ήταν χρήσιμος, αλλά είναι πολύ σημαντικό τώρα να τα κάνουμε πράγματα σωστά. Ως Ουκρανή, στο παρελθόν άκουγα να  με αποκαλούν Ρωσίδα ή έβλεπα την ουκρανική κληρονομιά να χαρακτηρίζεται ως ρωσική», είπε.

Κριτική προς τα βρετανικά πολιτιστικά ιδρύματα είχε ασκήσει και η Olesya Khromeychuk, διευθύντρια του Ουκρανικού Ινστιτούτου στο Λονδίνο, γράφοντας στο περιοδικό Der Spiegel, τον περασμένο μήνα. «Οι επιμελητές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παρουσιάσουν την εβραϊκή, τη λευκορωσική ή την ουκρανική τέχνη και καλλιτέχνες ως Ρώσους. Σε μια σπάνια περίπτωση που ένας Ουκρανός δεν παρουσιάζεται ως Ρώσος, μπορεί να παρουσιαστεί ως "ουκρανικής καταγωγής", όπως συνέβη με τον σκηνοθέτη Oleksandr Dovzhenko, σε μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο», σημείωσε.

Με πληροφορίες Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM