Μια επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς η Ινδία εξαπέλυσε σειρά πυραυλικών επιθέσεων σε περιοχές του Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και ενός τρίχρονου παιδιού.
Η στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ινδικοί πύραυλοι έπληξαν έξι πόλεις. Τέσσερις από αυτές βρίσκονται στην επαρχία Παντζάμπ — η πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1971 που η Ινδία επιτίθεται στην πολυπληθέστερη πακιστανική επαρχία. Οι υπόλοιπες δύο περιοχές είναι οι Muzaffarabad και Kotli, στο Κασμίρ.
Η Ινδία ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση, με την ονομασία «Επιχείρηση Sindoor», στόχευσε εννέα θέσεις με «τρομοκρατικές υποδομές».
Γιατί η επιχείρηση της Ινδίας στο Κασμίρ ονομάστηκε «Sindoor»
Η ονομασία της ινδικής στρατιωτικής επιχείρησης ως «Operation Sindoor» φέρει σημαντικό συμβολισμό, τόσο πολιτισμικό όσο και ψυχολογικό, που δεν είναι τυχαίος. Η λέξη «Sindoor» (ή «Sindur») αναφέρεται σε μία παραδοσιακή κόκκινη σκόνη που βάζουν οι Ινδές στο μέτωπό τους, ως ένδειξη γάμου, τιμής και δέσμευσης. Είναι βαθιά ριζωμένο πολιτιστικό σύμβολο στις ινδουιστικές κοινότητες και σχετίζεται με την προστασία, τη δύναμη, την πίστη και τη θυσία.
Η επιλογή αυτού του όρου για να χαρακτηρίσει μια στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στο Πακιστάν δεν είναι τυχαία και αποκαλύπτει μια σειρά από στοχευμένα μηνύματα:
- Συμβολισμός της Γης ως «Νύφη»: Η Ινδία πολλές φορές παρομοιάζει την πατρίδα με μητέρα ή σύζυγο – και το Κασμίρ, που θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της χώρας, αντιμετωπίζεται με παρόμοιο συναισθηματικό και πολιτισμικό βάθος. Το «sindoor», ως σύμβολο ένωσης, μπορεί να σηματοδοτεί την πρόθεση της Ινδίας να «προστατεύσει» ή να «διασφαλίσει» την εδαφική της ενότητα.
The world must show zero tolerance for terrorism. #OperationSindoor pic.twitter.com/dmcCLfbMjN
— Dr. S. Jaishankar (@DrSJaishankar) May 7, 2025
- Μήνυμα τιμής και εκδίκησης: Το sindoor συμβολίζει επίσης πίστη και τιμή. Η Ινδία, μετά την επίθεση στο Pahalgam, χρησιμοποιεί τον όρο για να υπογραμμίσει ότι απαντά όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και ηθικά, τιμώντας τα θύματα και προστατεύοντας την «αξιοπρέπεια» του έθνους.
- Ψυχολογική επίδραση: Χρησιμοποιώντας ένα πολιτισμικά φορτισμένο όνομα, το Νέο Δελχί επιδιώκει να ενισχύσει την εθνική συσπείρωση και να μεταφέρει ένα εσωτερικό, συναισθηματικό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στον πληθυσμό.
Συνολικά, η «Επιχείρηση Sindoor» δεν είναι μόνο στρατιωτική ενέργεια – είναι ένα επικοινωνιακό και ιδεολογικό μήνυμα ισχύος, τιμής και «ιερού καθήκοντος».
Πού χτύπησε η Ινδία: Οι περιοχές στόχοι στο Κασμίρ
Σύμφωνα με τον Πακιστανό εκπρόσωπο Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγο Ahmed Sharif Chaudhry, η επίθεση ξεκίνησε στις 1:00 π.μ. τοπική ώρα (20:00 GMT Τρίτης) και χτύπησε τέσσερις περιοχές στο Παντζάμπ - Ahmedpur Sharqia, Muridke, ένα χωριό κοντά στο Sialkot και Shakar Garh - καθώς και τις Muzaffarabad και Kotli στο Κασμίρ. Η σοβαρότερη επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Ahmedpur Sharqia, κοντά στην πόλη Bahawalpur, όπου πλήγηκε συγκρότημα τζαμιού και σκοτώθηκαν πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίχρονου κοριτσιού. Άλλες επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο ενός 16χρονου κοριτσιού και ενός 18χρονου αγοριού. Συνολικά, οκτώ Πακιστανοί έχασαν τη ζωή τους και 35 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές. Η επαρχία Παντζάμπ τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με κλείσιμο σχολείων και ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.

Αναλυτικά:
- Καταυλισμός Markaz Taiba – Η Ινδία αναφέρει ότι ο καταυλισμός, 25 χλμ. από την de facto συνοριακή γραμμή, ήταν η έδρα της μαχητικής οργάνωσης Lashkar-e-Taiba (LeT), η οποία έχει συνδεθεί με την επίθεση του περασμένου μήνα.
- Καταυλισμός Markaz Subhan – Ο στόχος με το μεγαλύτερο βάθος εντός Πακιστάν, περίπου 100 χλμ. από τα σύνορα. Η Ινδία ισχυρίζεται ότι αυτός ήταν η έδρα της ισλαμιστικής οργάνωσης Jaish-e-Mohammad (JeM). Η οργάνωση δήλωσε ότι δέκα συγγενείς του ηγέτη της σκοτώθηκαν.
- Καταυλισμός Mehmoona Joya – Εκπαιδευτικό κέντρο της μαχητικής οργάνωσης Hijbul Mujahideen, 12 χλμ. από τα σύνορα.
- Καταυλισμός Gulpur – Βάση της LeT, σύμφωνα με την Ινδία, που βρίσκεται 30 χλμ. από τα σύνορα.
- Καταυλισμός Sarjal – Βρίσκεται 6 χλμ. εντός πακιστανικού εδάφους.
- Καταυλισμός Abbas – Τοποθετημένος 13 χλμ. από τα σύνορα. Η Ινδία υποστηρίζει ότι εδώ εκπαιδεύονταν καμικάζι της LeT.
- Καταυλισμός Syedna Belal – Η Ινδία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνταν ως σημείο συγκέντρωσης (staging area) της JeM.
- Καταυλισμός Sawai Nala – Περίπου 30 χλμ. από την de facto συνοριακή γραμμή. Η Ινδία αναφέρει ότι λειτουργούσε ως εκπαιδευτικό κέντρο της LeT.
- Καταυλισμός Barnala – Η Ινδία υποστηρίζει ότι εκεί γινόταν εκπαίδευση τρομοκρατών στη χρήση όπλων.
Η αντίδραση του Πακιστάν: Καταρρίψεις μαχητικών στο Κασμίρ
Άμεσα μετά την επίθεση, η πακιστανική κυβέρνηση ενεργοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις και τα πολεμικά αεροσκάφη της. Ο Πρωθυπουργός Shehbaz Sharif δήλωσε ότι "δίδεται απάντηση στην Ινδία" μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X (Twitter).
Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών και τρία Rafale, τελευταίας τεχνολογίας αεροσκάφη που η Ινδία προμηθεύτηκε από τη Γαλλία. Οι ισχυρισμοί αυτοί, όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την Ινδία, η οποία μέχρι στιγμής τηρεί σιγή.
Παράλληλα, το πακιστανικό στρατιωτικό επιτελείο επιβεβαίωσε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ινδικό έδαφος, γεγονός που, εάν οι καταρρίψεις συνέβησαν, σημαίνει ότι έγιναν εντός του ινδικού εναέριου χώρου.
Τι οδήγησε στην επίθεση: Το αιματηρό χτύπημα στο Κασμίρ
Η επίθεση της Ινδίας ακολούθησε την πολύνεκρη επίθεση στο τουριστικό χωριό Pahalgam, στην κοιλάδα Baisaran, στις 22 Απριλίου, όπου ένοπλοι σκότωσαν 26 άτομα - 25 τουρίστες και έναν οδηγό πόνι, αφού διαχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες.
Η Ινδία κατηγόρησε για την επίθεση την οργάνωση The Resistance Front (TRF), την οποία χαρακτηρίζει ως παρακλάδι πακιστανικών υπηρεσιών. Το Πακιστάν αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, ζητώντας ανεξάρτητη και αξιόπιστη διεθνή έρευνα.
Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε δηλώσει: «Θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες του Κασμίρ μέχρι τα άκρα της γης», αφήνοντας να εννοηθεί η πρόθεση για στρατιωτική απάντηση — η οποία τελικά υλοποιήθηκε.
Η κρίση αυτή φέρνει τους δύο πυρηνικά εξοπλισμένους γείτονες στο χείλος ενός μεγάλου στρατιωτικού πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή και τον κόσμο.