Η ΕΕ προειδοποιεί τους μετανάστες στην Τουρκία: «Τα σύνορα με την Ελλάδα δεν είναι ανοικτά»

Η ΕΕ προειδοποιεί τους μετανάστες στην Τουρκία: «Τα σύνορα με την Ελλάδα δεν είναι ανοικτά» Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε σήμερα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που εξωθούνται να εγκαταλείψουν την Τουρκία, να μην μεταβαίνουν στα σύνορα με την Ελλάδα «διότι αυτά δεν είναι ανοικτά», αντίθετα απ' ό,τι τους λέγεται.

«Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα: μην πηγαίνετε στα σύνορα. Τα σύνορα δεν είναι ανοικτά», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μήνυμά του προς τους μετανάστες έπειτα από τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν πως καταδικάζουν «τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς».

«Αν κάποιος σας πει πως μπορείτε να πάτε στα σύνορα επειδή τα σύνορα είναι ανοικτά και πως μπορείτε να πάτε ελεύθερα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Αν θέλουμε να αποφύγουμε κρίσιμες καταστάσεις, πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια. Ας σταματήσουμε αυτό το παιγνίδι», δήλωσε.

«Αποφύγετε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθείτε σε κίνδυνο. Αποφύγετε μια κλιμάκωση της κρίσης. Αποφύγετε να μετακινηθείτε προς μια κλειστή πόρτα και μην λέτε στους ανθρώπους πως μπορούν να πάνε εκεί επειδή αυτό δεν είναι αλήθεια», επέμεινε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

ΕΕ: Μεταναστευτική πίεση για πολιτικές επιδιώξεις

Η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ελλάδα για τους μετανάστες, αδιαφορώντας για τη μεταναστευτική συμφωνία που υπέγραψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αποδεκτή και οποιαδήποτε τέτοια πολιτική πίεση θα απορριφθεί, υπογράμμισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή ανησυχία της για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικές επιδιώξεις», ανέφεραν οι υπουργοί σε δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίασή τους στο Ζάγκρεμπ. «Η κατάσταση αυτή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή», πρόσθεσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι υπογραμμίζουν επίσης απευθυνόμενοι στην Άγκυρα πως «οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να αποπειρώνται παράνομες διελεύσεις δια ξηράς ή θαλάσσης».

Εξάλλου ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα στο Ζάγκρεμπ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φιλοξενήσει μια διάσκεψη δωρητών για τη Συρία στις 29 και 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες για να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τα θύματα του εννεαετούς πολέμου και για τις γύρω χώρες. Ο Μπορέλ δήλωσε πως θα προσκληθούν κυβερνήσεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση, αναφερόμενος στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Η εν λόγω διάσκεψη θα είναι η τέταρτη ετήσια διάσκεψη δωρητών που οργανώνεται από την ΕΕ και τους εταίρους της, πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM