Η ΕΕ καταδικάζει την κατασκευή της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία

Η ΕΕ καταδικάζει την κατασκευή της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία Facebook Twitter
EPA/ALEXANDER NEMENOV
4

Η γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία, την οποία εγκαινίασε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου, συνιστά «μια νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Ουκρανίας, κατήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία κατασκεύασε αυτή τη γέφυρα «χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου», τόνισε μια εκπρόσωπος της Ένωσης. «Αυτό συνιστά μια νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν εγκαινίασε τη γέφυρα οδηγώντας ο ίδιος ένα φορτηγό κατά μήκος της. Το φορτηγό τέθηκε επικεφαλής της πομπής αυτοκινήτων και μηχανημάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της γέφυρας. Η αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από 36 οχήματα, ξεκίνησε από την πλευρά της Ρωσίας, διανύοντας 19 χιλιόμετρα της γέφυρας, για να φθάσει στο έδαφος της Κριμαίας μετά από περίπου 20 λεπτά.

«Η κατασκευή της γέφυρας έχει ως στόχο να συνεχιστεί η εξαναγκαστική ενσωμάτωση της χερσονήσου που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία και η απομόνωσή της από την Ουκρανία, της οποίας εξακολουθεί να αποτελεί μέρος», τόνισε η εκπρόσωπος της ΕΕ.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι οι Βρυξέλλες «εξακολουθούν να καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίζουν αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το Παρίσι καταδίκασε επίσης την κατασκευή της γέφυρας που «στερεί από την Ουκρανία την πλήρη πρόσβαση και τη χρήση των διεθνώς αναγνωρισμένων χωρικών υδάτων της», όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ανιές βον ντερ Μιλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης τη λύπη της για την παρουσία Γάλλων πολιτικών στην τελετή των εγκαινίων και την χαρακτήρισε «προσωπική πρωτοβουλία» τους.

Λίγο νωρίτερα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντιμίρ Γκρόισμαν κατηγόρησε «τον Ρώσο κατακτητή» ότι «χλευάζει το διεθνές δίκαιο» και δεσμεύτηκε ότι η Κριμαία θα επιστρέψει στους κόλπους της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

σχόλια

4 σχόλια
Μισό λεπτό, γέφυρα 19 χιλιομέτρων κατασκεύασαν όχι playmobil. Τέσσερα χρόνια το χτίζανε το γιοφυρι, δεν τρίψαν το λυχνάρι του αλλαντιν. Τώρα θυμήθηκε η ΕΕ να θυμώσει; τι να κάνουν; Να το γκρεμίσουν;Υποκρισίες. Να την αφήσουν ήσυχη την Ουκρανία, αρκετή ζημιά της εχουνε κάνει ήδη με την ψεύτουποστηριξη τους οι ευρωπαϊκές και λοιπές δυτικές χώρες.
Ναι βεβαια...Ξεχναμε τα παντα οταν στο τραπεζι πεση η "κυριαρχία"!Το γεγονος οτι θα βοηθήσει η γέφυρα?Οτι η "ανθρωπότητα παει μπροστα και οτι φτιαχνουμε ειναι για καλο?Οτι θά'πρεπε οχι μονο να την εχουν φτιαξει χρονια πριν για να μπορουν και αυτα τα κρατοι να εχουν πιο ευκολη πρόσβαση με αλλες χωρες και να ανεβούν σιγα σιγα....οχι!Θυσιαστε κι αλλα στον βωμό του χρηματος και της εξουσίας!!!Ολα ρε!!!!Να μην μείνει τιποτα!!!!Οχι μην βοηθήσει κανενας κανέναν!!!!!!!