Η ΕΕ ετοιμάζεται για αντίποινα κατά των ΗΠΑ - Απειλή για φόρους σε Google, Meta και Facebook

Η ΕΕ ετοιμάζεται για αντίποινα κατά των ΗΠΑ - Απειλή για φόρους σε Google, Meta και Facebook Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τα ισχυρότερα εμπορικά της όπλα, περιλαμβανομένης μιας πρωτοφανούς φορολόγησης στα έσοδα από διαφημίσεις ψηφιακών κολοσσών όπως οι Google, Meta και Facebook, εφόσον αποτύχουν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στους Financial Times ότι η ΕΕ επιδιώκει μια «απολύτως ισορροπημένη» συμφωνία με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της 90ήμερης αναστολής εφαρμογής επιπλέον δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ΕΕ έχει ήδη ετοιμάσει σειρά «αντιποίνων», τα οποία για πρώτη φορά θα μπορούσαν να επεκταθούν στις υπηρεσίες, πλήττοντας το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η επιβολή τέλους επί των εσόδων από διαφημίσεις ψηφιακών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ μια κίνηση που διαφέρει από τους μέχρι σήμερα επιμέρους εθνικούς «ψηφιακούς φόρους» και θα ισχύει ενιαία σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.

«Αναπτύσσουμε αντίμετρα. Έχουμε μια ευρεία γκάμα επιλογών σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ικανοποιητικές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η Κομισιόν πάγωσε προσωρινά τα σχέδιά της για αντίποινα στους δασμούς Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο ύψους 21 δισ. ευρώ, προκειμένου να δώσει χρόνο στη διαπραγμάτευση.

Η νέα εμπορική στρατηγική Τραμπ, με μονομερή επιβολή δασμών 20% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, έχει προκαλέσει πανικό στις αγορές και αναστάτωση στις σχέσεις Βρυξελλών-Ουάσιγκτον. Η φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «σημείο καμπής στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις» και προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ στο status quo».

Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, η ΕΕ θα επαναφέρει τα αντίποινα για τα μέταλλα, ενώ μελετά πρόσθετα μέτρα που θα στοχεύουν στην αγορά υπηρεσιών, όπως και δασμούς στις εξαγωγές παλιοσίδερου, που είναι απαραίτητο για την αμερικανική χαλυβουργία.

Η φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε πως η ΕΕ δεν θα επιτρέψει την ανακατεύθυνση κινεζικών προϊόντων, που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς, προς την ευρωπαϊκή αγορά. Όπως είπε, το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιανγκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Κίνα σχεδιάζει να απορροφήσει τις πιέσεις με την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.

Η ΕΕ προχωρά πλέον σε εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων με εταίρους εκτός ΗΠΑ, όπως οι Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι διεργασίες για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ό,τι υπάρχει. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Να μην αφήσουμε την κρίση να πάει χαμένη», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ, ΧΑΜΕΝΕΪ, ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Από αουτσάιντερ ανώτατος ηγέτης του Ιράν - Η άνοδος μετά από έναν «πόλεμο» διαδοχής

Μετά από έναν ακήρυκτο «πόλεμο» διαδοχής, ανέλαβε την κορυφή της εξουσίας, επιβάλλοντας την ενότητα του ιρανικού κατεστημένου, ενώ ο ίδιος παραμένει ακόμη άφαντος στο κοινό.
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ

Διεθνή / Αλί Λαριτζανί: «Τον εξοντώσαμε» διαμηνύει ο Νετανιάχου - Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την τύχη του

Προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές ακόμη εκπλήξεις» που σχεδιάζονται, υπονοώντας ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις
THE LIFO TEAM
ΣΕΞ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΕΝΙΑ Ζ

Διεθνή / Πώς είναι για ένα νέο ζευγάρι να παλεύει με τη στυτική δυσλειτουργία;

Το 50% των ανδρών αντιμετωπίζει άγχος απόδοσης, αλλά το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πλέον όλο και περισσότερο στους νεότερους άνδρες. Ένα ζευγάρι στα τέλη της εικοσαετίας του αποκαλύπτει πώς αυτό επηρέασε τη ζωή τους
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Διεθνή / Τραμπ: Bασίστηκε σε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για να κατηγορήσει το Ιράν για τη φονική επίθεση στο σχολείο

Σύμφωνα με τον Guardian, η αρχική εκτίμηση των ΗΠΑ, που υπεδείκνυε ότι ο πύραυλος ήταν ιρανικής προέλευσης, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης
THE LIFO TEAM