Η ΕΕ απευθύνεται στη Νιγηρία για φυσικό αέριο υπό τον φόβο ρωσικού «μπλόκου»

Η Ε.Ε. απευθύνεται στη Νιγηρία για φυσικό αέριο υπό τον φόρο ρωσικού «μπλόκου» Facebook Twitter
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Μπόνι Άιλαντ στη Νιγηρία - Φωτ.: EPA/STR
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στη Νιγηρία για την προμήθειά της με φυσικό αέριο, καθώς προετοιμάζεται για πιθανό «μπλόκο» από τη Ρωσία.

Ο Μάθιου Μπάλντουιν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ενεργειακού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε τη σχετική δήλωση χθες, Σάββατο, από τη Νιγηρία όπου μετέβη για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους. 

Ενημερώθηκε πως η Νιγηρία βελτιώνει την ασφάλεια στο Δέλτα του Νίγηρα και, μετά τον Αύγουστο, σκοπεύει να ανοίξει και πάλι τον αγωγό Trans Niger, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να γίνουν εξαγωγές στην Ευρώπη. 

Η Ε.Ε. εισάγει το 14% του υγροποιημένου φυσικού αερίου της (LNG) από τη χώρα και υπάρχει πιθανότητα για σημαντική αύξηση, ακόμα και διπλασιασμό, είπε ο Μπάλντουιν.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία περιορίζεται από κλοπές και βανδαλισμούς σε αγωγούς, με αποτέλεσμα ο τερματικός σταθμός του παραγωγού φυσικού αερίου Nigeria LNG Ltd στο Μπόνι Άιλαντ να λειτουργεί στο 60% της χωρητικότητάς του.

«Εάν ξεπεραστεί το 80%» τότε θα υπάρξει η δυνατότητα για αύξηση της προμήθειας στην Ευρώπη, σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

«Μας είπαν (σ.σ. οι Νιγηριανοί αξιωματούχοι): "Ελάτε να μιλήσουμε και πάλι στα τέλη Αυγούστου γιατί νομίζουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο"» ενημέρωσε.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Το μέτρο έχει, αρχικά, εθελοντικό χαρακτήρα, αλλά θα γίνει υποχρεωτικό εάν η Επιτροπή κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πέρυσι, η Νιγηρία εξήγαγε 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά ο αριθμός αυτός μειώνεται με την πάροδο των ετών. Το 2018 το μπλοκ αγόρασε 36 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Νιγηρία, δήλωσε ο Μπάλντουιν.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ