Η ΕΕ απευθύνεται στη Νιγηρία για φυσικό αέριο υπό τον φόβο ρωσικού «μπλόκου»

Η Ε.Ε. απευθύνεται στη Νιγηρία για φυσικό αέριο υπό τον φόρο ρωσικού «μπλόκου» Facebook Twitter
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Μπόνι Άιλαντ στη Νιγηρία - Φωτ.: EPA/STR
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στη Νιγηρία για την προμήθειά της με φυσικό αέριο, καθώς προετοιμάζεται για πιθανό «μπλόκο» από τη Ρωσία.

Ο Μάθιου Μπάλντουιν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ενεργειακού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε τη σχετική δήλωση χθες, Σάββατο, από τη Νιγηρία όπου μετέβη για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους. 

Ενημερώθηκε πως η Νιγηρία βελτιώνει την ασφάλεια στο Δέλτα του Νίγηρα και, μετά τον Αύγουστο, σκοπεύει να ανοίξει και πάλι τον αγωγό Trans Niger, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να γίνουν εξαγωγές στην Ευρώπη. 

Η Ε.Ε. εισάγει το 14% του υγροποιημένου φυσικού αερίου της (LNG) από τη χώρα και υπάρχει πιθανότητα για σημαντική αύξηση, ακόμα και διπλασιασμό, είπε ο Μπάλντουιν.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία περιορίζεται από κλοπές και βανδαλισμούς σε αγωγούς, με αποτέλεσμα ο τερματικός σταθμός του παραγωγού φυσικού αερίου Nigeria LNG Ltd στο Μπόνι Άιλαντ να λειτουργεί στο 60% της χωρητικότητάς του.

«Εάν ξεπεραστεί το 80%» τότε θα υπάρξει η δυνατότητα για αύξηση της προμήθειας στην Ευρώπη, σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

«Μας είπαν (σ.σ. οι Νιγηριανοί αξιωματούχοι): "Ελάτε να μιλήσουμε και πάλι στα τέλη Αυγούστου γιατί νομίζουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο"» ενημέρωσε.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Το μέτρο έχει, αρχικά, εθελοντικό χαρακτήρα, αλλά θα γίνει υποχρεωτικό εάν η Επιτροπή κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πέρυσι, η Νιγηρία εξήγαγε 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά ο αριθμός αυτός μειώνεται με την πάροδο των ετών. Το 2018 το μπλοκ αγόρασε 36 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Νιγηρία, δήλωσε ο Μπάλντουιν.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM