Η Δανία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, για προληπτικούς λόγους, ενώ ερευνώνται περιστατικά με εμφάνιση θρόμβων σε ανθρώπους που τους χορηγήθηκε.

 

Ο ένας από αυτούς τους ανθρώπους κατέληξε. Ο οργανισμός Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε πως ακόμη δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα περιστατικά με θρόμβους και το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά αποφάσισε προς το παρόν να σταματήσει η χορήγησή του.

 

Ο οργανισμός θα επαναξιολογήσει την κατάσταση σε δύο εβδομάδες, σε συνεργασία με τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν αποδείξεις πως το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «είναι τόσο ασφαλές όσο και αποτελεσματικό».

 

«Είμαστε στο μέσο του μεγαλύτερου και πιο σημαντικού εμβολιασμού στην ιστορία της Δανίας. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε όλα τα εμβόλια που μπορούμε να έχουμε. Για αυτό δεν ήταν εύκολη η απόφαση να διακοπεί αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Υγείας, Σόρεν Μπρόστρομ.

 

«Ακριβώς επειδή εμβολιάζουμε τόσους πολλούς ανθρώπους, πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα και προσεκτικά όταν έχουμε γνώση πιθανών σοβαρών παρενεργειών. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό προτού μπορέσουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca», συμπλήρωσε.

 

Από την πλευρά του ο οργανισμός φαρμάκων της Δανίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα, σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς άλλων χωρών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Επί του παρόντος δεν μπορεί να υπάρξει συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά με θρόμβους, ανέφερε και ο οργανισμός φαρμάκων της Δανίας.

 

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν τα περιστατικά και θρόμβους και ο θάνατος στη Δανία οφείλονται στο εμβόλιο, αλλά πρέπει τώρα να εξεταστεί διεξοδικά για την ασφάλεια», δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού φαρμάκων, Τάνια Έριχσεν, ενώ απευθυνόμενη στους πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτό και τα περιστατικά με θρόμβους. Παράλληλα κάλεσε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο τις τελευταίες 14 ημέρες και έχουν συμπτώματα πέραν του τριημέρου, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

 

Αποσύρθηκε συγκεκριμένη παρτίδα

 

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες- η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία- σταμάτησαν τη χρήση συγκεκριμένης παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca.

 

Η εν λόγω παρτίδα- ABV5300- έχει παραδοθεί σε 17 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος. Χθες, με ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ διέψευσε δημοσιεύματα περί απόσυρσης της παρτίδας στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

 

Στην Αυστρία καταγράφηκαν δύο περιστατικά που διερευνώνται. Το ένα αφορούσε τον θάνατο ατόμου με πολλαπλή θρόμβωση 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ενώ η άλλη περίπτωση αφορούσε τη νοσηλεία ατόμου με πνευμονική εμβολή.

 

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ

 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΕΜΑ, έως τις 9 Μαρτίου είχαν αναφερθεί 22 περιπτώσεις θρομβοεμβολής ανάμεσα στους 3 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, τα δύο περιστατικά αφορούσαν τη συγκεκριμένη παρτίδα.

 

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις περιπτώσεις, που δεν έχουν καταγραφεί ως παρενέργειες αυτού του εμβολίου», αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

 

«Αν και ένα ποιοτικό ελάττωμα θεωρείται απίθανο σε αυτή τη φάση, η ποιότητα της παρτίδας διερευνάται», επισημαίνει ακόμη. Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ διερευνά τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί για τη συγκεκριμένη παρτίδα, όπως και άλλες περιπτώσεις θρομβοεμβολής και περιστατικά με θρόμβους μετά τον εμβολιασμό.