Ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, στην Ελλάδα.

 

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού.Παράλληλα ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων «δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

 

Όλα ξεκίνησαν με χθεσινή ανακοίνωση του οργανισμού φαρμάκων της Λετονίας (ZVA), που ανέφερε ότι έλαβε πληροφορίες πως ο αντίστοιχος αυστριακός οργανισμός ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, με τον κωδικό ABV5300.Ο ΖVA ανέφερε ότι η αναστολή σχετίζεται με προβλήματα υγείας σε δύο ανθρώπους, αλλά σημείωνε πως η αρχική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δείχνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση του εμβολιασμού με τα προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά, οι λετονικές αρχές αποφάσισαν προσωρινά να αναστείλουν τον εμβολιασμό με αυτή την παρτίδα, για προληπτικούς λόγους.

 

Η ανακοίνωση του λετονικού οργανισμού φαρμάκων ανέφερε ακόμη ότι η αναστολή του εμβολιασμού με τη συγκεκριμένη παρτίδα αποφασίστηκε στην Αυστρία έπειτα από τον θάνατο ενός ατόμου από θρόμβωση 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και τη νοσηλεία ενός ακόμη ατόμου με πνευμονική εμβολή.«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόδειξη συσχετισμού με τον εμβολιασμό», αναφέρουν αυστριακές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων της Λετονίας LETA.

 

Τέλος η ανακοίνωση του ZVA ανέφερε ότι η εν λόγω παρτίδα έχει παραδοθεί σε 17 χώρες- μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος.