ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους Facebook Twitter
EPA
0

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ νωρίτερα σήμερα, στο Reuters.

Είναι η πρώτη φορά που η Πιονγκγιάνγκ προχωρά σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Νωρίτερα, ωστόσο, η Washington Post έκανε λόγο για πολλούς πυραύλους μικρής εμβέλειας από την Βόρεια Κορέα, αφού κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι προχώρησε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.

Οι δοκιμές πυραύλων, οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως ανακοινωθεί, αντιπροσωπεύουν την πρώτη άμεση πρόκληση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, του οποίου οι σύμβουλοι δεν έχουν ακόμη σκιαγραφήσει την προσέγγισή τους στην πυρηνική απειλή του καθεστώτος, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης αναθεώρησης της πολιτικής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, σχολιάζει σχετικά η Washington Post.

Για εβδομάδες, αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ προειδοποιούσαν ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων.

Το καθεστώς ενέτεινε τις αντιδράσεις του σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με την αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, να απειλεί ότι εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν «θέλει να κοιμάται ειρηνικά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα πρέπει να αποφύγει να προκαλέσει οποιαδήποτε βρωμιά».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αναπτύξει μια «νέα προσέγγιση» στη Βόρεια Κορέα, αλλά έχει προσφέρει ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους στην Ασία τις τελευταίες εβδομάδες ότι η στρατηγική θα διαφέρει από την προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ για άμεση συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν αλλά και από εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα.

Και οι δύο πολιτικές απέτυχαν να εμποδίσουν τη Βόρεια Κορέα να αλλάξει τακτική σε ό,τι αφορά στα οπλικά της συστήματα αλλά και στην καταπιεστική συμπεριφορά του καθεστώτος απέναντι στους πολίτες της, όπως μεταδίδει το αμερικανικό Μέσο.

Δορυφορικές εικόνες που υποδηλώνουν αύξηση της δραστηριότητας στο πυρηνικό ερευνητικό κέντρο Yongbyon της Βόρειας Κορέας που δημοσιεύτηκαν από τον ιστότοπο 38 North επίσης ανησυχούν αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, άνθρωποι της διοίκησης Μπάιντεν αποκάλυψαν σε δημοσιογράφο του Reuters ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη Βόρεια Κορέα μέσω διαφόρων καναλιών από τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά δεν έλαβαν απάντηση. 

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υπάρξει επαφή με την Βόρεια Κορέα, επειδή η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να συγκεντρώνει περισσότερο πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Ντάριλ Κάμπελ, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ελέγχου Όπλων. «Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο» πρόσθεσε.

Την ίδια ανησυχία συμμερίζεται και η Νότια Κορέα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Chung Eui-yong, ζήτησε «πρόωρη επανάληψη του διαλόγου» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βόρειας Κορέας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τις προσπάθειες προσέγγισης για να αποδείξουν ότι η διοίκηση είχε ακούσει τις ανησυχίες.


Δεν ανέφεραν ωστόσο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν ουσιαστικές ή σημαντικές προτάσεις στη Βόρεια Κορέα κατά την προσπάθεια προσέγγισής της. Ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Choe Son Hui, κατέστησε σαφές ότι το καθεστώς δεν ήταν ικανοποιημένο με αυτό που κοινοποιήθηκε.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να ανταποκριθούμε ξανά στο τέχνασμα καθυστέρησης των ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωση που μετέδωσαν τα κρατικά Μέσα της Βόρειας Κορέας. «Θα αγνοήσουμε μια τέτοια απόπειρα των ΗΠΑ και στο μέλλον» επισήμανε.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα δεν έχει σχολιάσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Κυριακής, προκαλώντας εντύπωση σε αξιωματούχους στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Και αυτό γιατί συνήθως η Βόρεια Κορέα χαιρετίζει τέτοιες εξελίξεις για να υπογραμμίσει την δεινότητά της στον οπλικό τομέα.

Με πληροφορίες του Reuters/Washington Post

Διεθνή
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ