Η Β. Κορέα αναβάλλει το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων στο Γκουάμ

Η Β. Κορέα αναβάλλει το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων στο Γκουάμ Facebook Twitter
EPA/KCNA
0

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν ανέβαλλε την απόφαση για την εκτόξευση πυραύλων κοντά στη νήσο Γκουάμ, που αποτελεί επικράτεια των ΗΠΑ, περιμένοντας να δει τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν χθες τα επίσημα βορειοκορεατικά ΜΜΕ, ενώ οι ΗΠΑ δήλωναν ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών εξαρτάται από τον Κιμ.


Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν προετοιμαστεί για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, το οποίο έχει εξοργίσει τον Βορρά, και ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι εξακολουθεί να ισχύει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Πιονγιάνγκ με τα προκλητικά σχέδιά της.


Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από δύο εβδομάδες, ο Κιμ επιθεώρησε τη διοίκηση του στρατού τη Δευτέρα, εξετάζοντας ένα σχέδιο εκτόξευσης τεσσάρων πυραύλων που έχουν στόχο να πέσουν κοντά στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.


«Είπε ότι εάν οι Γιάνκηδες επιμείνουν σε πολύ επικίνδυνες και απερίσκεπτες πράξεις στην κορεατική χερσόνησο και την περιοχή της, δοκιμάζοντας την αυτοκυριαρχία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, η τελευταία θα πάρει μια σημαντική απόφαση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί», ανέφερε το πρακτορείο.


Το σχέδιο εκτόξευσης ανέβασε τους τόνους στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πει ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σε θέση μάχης εάν η Βόρεια Κορέα φερθεί απερίσκεπτα.


Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο υιοθέτησαν έναν ηπιότερο τόνο τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, όταν ρωτήθηκε χθες για την αναβολή των σχεδίων εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι εναπόκειται στον Κιμ να αποφασίσει εάν θέλει να μιλήσει στις ΗΠΑ. «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για την εξεύρεση μιας οδού προς τον διάλογο, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτόν», είπε σε δημοσιογράφους ο Τίλερσον.


Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε το KCNA με την είδηση, ο Κιμ εμφανίζεται να κρατά μια ράβδο και να κοιτά έναν χάρτη με τη διαδρομή πτήσης των πυραύλων που φαίνεται να ξεκινά από τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας, διασχίζοντας την Ιαπωνία προς το Γκουάμ.


Η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα απειλήσει τις ΗΠΑ και τις βάσεις των με επίθεση, και δημοσιοποιήσει παρόμοιες φωτογραφίες στο παρελθόν, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην εκπλήρωση των απειλών της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM