Η Αυστρία θα κατασχέσει το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ για να απωθήσει τους νεοναζί

Η Αυστρία θα κατασχέσει το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ για να απωθήσει τους νεοναζί Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Αυστρίας κατέθεσε σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο προωθεί την κατάσχεση του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, προκειμένου να βάλει τέλος σε μια δικαστική διαμάχη πολλών ετών και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μετατραπεί το κτίριο αυτό σε τόπο προσκυνήματος για τους νεοναζί.


Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η "απαλλοτρίωση" του σπιτιού από τη σημερινή ιδιοκτήτριά του και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στο κράτος. Από τη δεκαετία του '70 η Βιένη προσπαθεί "να εμποδίσει να μετατραπεί το σπίτι σε τόπο προσκυνήματος ή μνήμης" για τους νεοναζιστές, συνέχισε το υπουργείο, εξηγώντας ότι οι αρχές δεν μπορούσαν πλέον να φέρουν σε πέρας αυτήν την αποστολή λόγω της "διαφοράς" τους με την ιδιοκτήτρια.


Το σπίτι με την κίτρινη πρόσοψη, όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ στις 20 Απριλίου 1889 βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Μπράουναου αμ Ιν, στη βόρεια Αυστρία. Παραμένει κενό από το 2011, όταν η κυβέρνηση ενεπλάκη σε μια δικαστική διαμάχη με την ιδιοκτήτρια, την Γκέρλιντε Πόμερ. Η οικογένεια της Πόμερ έχει στην ιδιοκτησία της το κτίριο αυτό εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Τη δεκαετία του 1970 η αυστριακή κυβέρνηση είχε νοικιάσει το κτίριο και το μετέτρεψε σε ξενώνα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες μέχρι που η Πόμερ, αιφνιδιαστικά, αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες ανακαίνισης. Κατόπιν, αρνήθηκε και την προσφορά του υπουργείου Εσωτερικών να αγοράσει το σπίτι.


"Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν" σημείωσε το υπουργείο. Η ιδιοκτήτρια θα αποζημιωθεί για την κατάσχεση του ακινήτου της.

 

Η Αυστρία θα κατασχέσει το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ για να απωθήσει τους νεοναζί Facebook Twitter


Η τύχη του σπιτιού προκαλούσε έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των 17.000 κατοίκων του Μπράουναου. Ορισμένοι ζητούσαν να μετατραπεί το κτίριο σε ξενώνα για πρόσφυγες, άλλοι σε μουσείο για την απελευθέρωση της Αυστρίας. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν να κατεδαφιστεί, όμως επειδή βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πολης προστατεύεται ως ιστορικό μνημείο.


Κάθε χρόνο τον Απρίλιο αντιφασιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν μια συγκέντρωση έξω από το σπίτι που βρίσκεται στον αριθμό 15 της Σαλτσμπούργκερ Φόρστατ. Σε μια πέτρινη πλάκα αναγράφεται η φράση: "Για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ποτέ ξανά φασισμός: σας το υπενθυμίζουν τα εκατομμύρια των νεκρών".

Η Αυστρία θα κατασχέσει το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ για να απωθήσει τους νεοναζί Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι το Πεντάγωνο διέδιδε σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες για UFO από τη δεκαετία του ’50, για να κρύψει μυστικά εξοπλιστικά προγράμματα
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Ανάλυση / Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Η διπλή ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει μια Τουρκία σε κρίση: λόγια για ειρήνη, αλλά πράξεις καταστολής, αυταρχισμού και στρατιωτικοποίησης. Ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας πίσω από τις υποσχέσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM