Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι έδωσε την απάντησή του στην αμερικανική πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι η συμφωνία προέβλεπε την απελευθέρωση συγκεκριμένα δέκα εν ζωή ομήρων που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ.
"Το Κίνημα ισλαμικής αντίστασης (Χαμάς) κατέθεσε σήμερα την απάντησή του στην τελευταία πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, στις πλευρές που διαμεσολαβούν", δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση. "Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, δέκα εν ζωή φυλακισμένοι της κατοχής (Ισραήλ σ.σ.) που κρατούνται από την αντίσταση θα απελευθερωθούν, συν την επιστροφή 18 σορών, σε αντάλλαγμα για έναν συμφωνημένο αριθμό Παλαιστινίων φυλακισμένων" που κρατούνται από το Ισραήλ, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του μήνα, ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, με δημόσια διακηρυγμένους στόχους να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι, να τεθεί υπό «τον έλεγχό» του όλος ο παλαιστινιακός θύλακος και να καταστραφεί η Χαμάς, που κατέλαβε την εξουσία εκεί το 2007.
Γάζα: «Θα δεχτούν τους όρους της συμφωνίας Γουίτκοφ για την απελευθέρωση των ομήρων ή θα αφανιστούν»
Χθες βράδυ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Ισραέλ Κατς, δήλωσε πως ο στρατός του συνεχίζει τις επιχειρήσεις του «με όλη του τη δύναμη» και ταυτόχρονα «απομακρύνει τον τοπικό πληθυσμό από κάθε ζώνη μαχών», σε ανακοίνωσή του με την οποία απείλησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. «Οι δολοφόνοι της Χαμάς πρέπει τώρα να επιλέξουν: θα δεχτούν τους όρους της συμφωνίας Γουίτκοφ για την απελευθέρωση των ομήρων ή θα αφανιστούν», διεμήνυσε ο Κατς αναφερόμενος στην πρόταση του ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής προεδρίας για τη Μέση Ανατολή, του Στιβ Γουίτκοφ. «Βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη Γάζα», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πριν από δύο ημέρες, το βράδυ της Πέμπτης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε ότι νέα αμερικανική πρόταση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εγκρίθηκε από το Ισραήλ κι υποβλήθηκε στη Χαμάς. Όμως, λίγο αργότερα, ο Μπασέμ Ναΐμ, εξόριστο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματα της Χαμάς, στον βαθμό που συνεπάγεται «ουσιαστικά τη διαιώνιση της κατοχής, τη συνέχιση των φόνων και του λιμού».
Σύμφωνα με άλλη πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, «διαπιστώνει παντελή απουσία εγγυήσεων για τη συνέχιση των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, ενόψει οριστικού τερματισμού του πολέμου». Η Χαμάς πάντως ανέφερε χθες ότι διεξάγει «διαβουλεύσεις με παλαιστινιακές δυνάμεις και παρατάξεις» όσον αφορά την πρόταση «που διαβιβάστηκε από τον Γουίτκοφ μέσω των μεσολαβητών».