Η 8χρονη Chanua, ο σπάνιος μαύρος ρινόκερος, επιστρέφει στην άγρια ζωή

Η 8χρονη Chanua, ο σπάνιος μαύρος ρινόκερος επιστρέφει στην άγρια ζωή Facebook Twitter
FlamingoLand
0

Ένας σπάνιος μαύρος ρινόκερος αναχώρησε από το πάρκο άγριας φύσης στο Βόρειο Γιορκσάιρ για την Αφρική, στο πλαίσιο ενός προγράμματος διατήρησης του υπό εξαφάνιση είδους.

 Η 8χρονη Chanua τελικά θα απελευθερωθεί σε ένα κοπάδι άγριων ρινόκερων στην Τανζανία.

Ο μαύρος ρινόκερος χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά απειλούμενο είδος, με λιγότερους από 6.000 στη φύση λόγω κυρίως της λαθροθηρίας.

Η Σαμ Ντε Μπελ, επικεφαλής του Flamingo Land κοντά στο Μάλτον, είπε ότι είχε ανάμεικτα συναισθήματα βλέποντας την Chanua να φεύγει από το πάρκο.

«Δεν βρίσκεται εδώ για να είναι το κατοικίδιό μας. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ένα ζώο να φεύγει αλλά βρίσκονται εδώ για να κάνουν μια δουλειά, όπως και εμείς. Είναι μέρος ενός έργου διατήρησης».

Η Chanua γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο Chester το 2012, πριν μετακομίσει στο Βόρειο Γιορκσάιρ, τρία χρόνια αργότερα.

Θα περάσει μερικές εβδομάδες στο Κεντ με άλλους θηλυκούς ρινόκερους πριν μεταφερθεί στην Τανζανία.

Όταν φτάσει στην Αφρική και πριν την απελευθέρωσή της στη φύση, θα πρέπει να αλλάξει την διατροφή, που ακολουθούσε ενώ ήταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, και να προσαρμοστεί στην κατανάλωση τοπικής βλάστησης.

Ο ιδιοκτήτης του Flamingo Land, Γκόρντον Γκιμπ είπε ότι ήταν ο δεύτερος μαύρος ρινόκερος από το πάρκο που επιστρέφει στην Αφρική.

Πριν από τρία χρόνια ένας άλλος, επίσης θηλυκός, ρινόκερος επέστρεψε στη Ρουάντα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Αυτές οι δύο μετακινήσεις των ζώων αντιπροσωπεύουν αύξηση κατά 1% στα συνολικά επίπεδα του παγκόσμιου πληθυσμού των ρινόκερων αυτών».

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής, ο μαύρος ρινόκερος έχει φτάσει σε ποσοστά εξαφάνισης.

Η ζήτηση για το κέρατο του από την Κίνα, όπου χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές θεραπείες, είδε τα ποσοστά λαθροθηρίας να φτάνουν στο 98% μεταξύ 1960 και 1995, αφήνοντας εκείνη την εποχή λιγότερα από 2.500 ζώα στην άγρια ζωή.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM