Το «χρυσό» τμήμα της JP Morgan: Στα άδυτα του κόσμου των Golden Boys - Οι υπέρογκοι μισθοί και τα μπόνους

Το «χρυσό» τμήμα της JP Morgan: Στα άδυτα του κόσμου των Golden Boys - Οι υπέρογκοι μισθοί και τα μπόνους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

H δίκη του πρώην επικεφαλής πολύτιμων μετάλλων της JP Morgan Chase, Μάικλ Νόβακ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή δίνει μια ματιά στον τρόπο λειτουργίας των ανταλλακτηρίων και στις αποδοχές των εργαζομένων.

Ο Νόβακ, ήταν υπεύθυνος επί τουλάχιστον μία δεκαετία για το τμήμα πολύτιμων μετάλλων της τράπεζας και κατηγορείται μαζί με δύο συναδέλφους του για συνέργεια στη χειραγώγηση της αγοράς χρυσού και ασημιού

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα έγγραφα που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της δίκης, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια στοιχεία για τα ετήσια κέρδη της τράπεζας από τα πολύτιμα μέταλλα. Συγκεκριμένα τα κέρδη για την εταιρεία φτάνουν κάθε χρόνο μεταξύ 109 εκατ. και 234 εκατ. δολαρίων από το 2008 μέχρι το 2018. Το μεγαλύτερο μερίδιο έρχεται από τις συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωστόσο η τράπεζα καταγράφει υψηλά κέρδη και από τη δραστηριότητά της σε φυσικές συναλλαγές.

Τα κέρδη αυτά εκτινάχθηκαν λόγω κορωνοϊού: συγκεκριμένα το 2020 η JP Morgan κατέγραψε κέρδη 1 δισ. δολαρίων από τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς η πανδημία δημιούργησε τεράστιες ευκαιρίες κερδοσκοπίας.

Η τράπεζα διατηρεί χρυσό εκατομμυρίων δολαρίων σε θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη, ενώ από τη δίκη προέκυψε ότι έχει εδραιώσει κορυφαία θέση στην παγκόσμια αγορά πολύτιμων μετάλλων.

Στο μεταξύ, οι υψηλόβαθμοι εργαζόμενοι της τράπεζας στον συγκεκριμένο τομέα απολάμβαναν υπέρογκους μισθούς με ορισμένους μάλιστα να αναφωνούν στη δικαστική αίθουσα όταν ακούστηκαν τα ακριβή ποσά. 

Ο Τζέφρεϊ Ρούφο, ο οποίος συνεργαζόταν με hedge fund, είχε αποδοχές ύψους 10,5 εκατ. δολαρίων από το 2008 έως το 2016. Ο Γκρεγκ Σμιθ, επικεφαλής του trading χρυσού, είχε 9,9 εκατ. δολάρια ενώ ο υπεύθυνός τους, ο Νόβακ, έλαβε συνολικά 23,7 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο.

Οι εν λόγω αποδοχές συνδέονταν με τα κέρδη που έβγαζαν για την τράπεζα. Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι το συνολικό ποσό που έφερε ο Ρούφο στην τράπεζα από το 2008 έως το 2016 ήταν 70,3 εκατ. δολάρια, ο Σμιθ περίπου 117 εκατ. δολάρια και ο Νόβακ 186 εκατ. δολάρια.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ