Το «χρυσό» τμήμα της JP Morgan: Στα άδυτα του κόσμου των Golden Boys - Οι υπέρογκοι μισθοί και τα μπόνους

Το «χρυσό» τμήμα της JP Morgan: Στα άδυτα του κόσμου των Golden Boys - Οι υπέρογκοι μισθοί και τα μπόνους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

H δίκη του πρώην επικεφαλής πολύτιμων μετάλλων της JP Morgan Chase, Μάικλ Νόβακ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή δίνει μια ματιά στον τρόπο λειτουργίας των ανταλλακτηρίων και στις αποδοχές των εργαζομένων.

Ο Νόβακ, ήταν υπεύθυνος επί τουλάχιστον μία δεκαετία για το τμήμα πολύτιμων μετάλλων της τράπεζας και κατηγορείται μαζί με δύο συναδέλφους του για συνέργεια στη χειραγώγηση της αγοράς χρυσού και ασημιού

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα έγγραφα που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της δίκης, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια στοιχεία για τα ετήσια κέρδη της τράπεζας από τα πολύτιμα μέταλλα. Συγκεκριμένα τα κέρδη για την εταιρεία φτάνουν κάθε χρόνο μεταξύ 109 εκατ. και 234 εκατ. δολαρίων από το 2008 μέχρι το 2018. Το μεγαλύτερο μερίδιο έρχεται από τις συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωστόσο η τράπεζα καταγράφει υψηλά κέρδη και από τη δραστηριότητά της σε φυσικές συναλλαγές.

Τα κέρδη αυτά εκτινάχθηκαν λόγω κορωνοϊού: συγκεκριμένα το 2020 η JP Morgan κατέγραψε κέρδη 1 δισ. δολαρίων από τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς η πανδημία δημιούργησε τεράστιες ευκαιρίες κερδοσκοπίας.

Η τράπεζα διατηρεί χρυσό εκατομμυρίων δολαρίων σε θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη, ενώ από τη δίκη προέκυψε ότι έχει εδραιώσει κορυφαία θέση στην παγκόσμια αγορά πολύτιμων μετάλλων.

Στο μεταξύ, οι υψηλόβαθμοι εργαζόμενοι της τράπεζας στον συγκεκριμένο τομέα απολάμβαναν υπέρογκους μισθούς με ορισμένους μάλιστα να αναφωνούν στη δικαστική αίθουσα όταν ακούστηκαν τα ακριβή ποσά. 

Ο Τζέφρεϊ Ρούφο, ο οποίος συνεργαζόταν με hedge fund, είχε αποδοχές ύψους 10,5 εκατ. δολαρίων από το 2008 έως το 2016. Ο Γκρεγκ Σμιθ, επικεφαλής του trading χρυσού, είχε 9,9 εκατ. δολάρια ενώ ο υπεύθυνός τους, ο Νόβακ, έλαβε συνολικά 23,7 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο.

Οι εν λόγω αποδοχές συνδέονταν με τα κέρδη που έβγαζαν για την τράπεζα. Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι το συνολικό ποσό που έφερε ο Ρούφο στην τράπεζα από το 2008 έως το 2016 ήταν 70,3 εκατ. δολάρια, ο Σμιθ περίπου 117 εκατ. δολάρια και ο Νόβακ 186 εκατ. δολάρια.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM