NEO VIDCAST

Χωρίς Πούτιν η ρωσική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με Ουκρανία στην Τουρκία

Χωρίς Πούτιν η ρωσική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με Ουκρανία στην Τουρκία Facebook Twitter
Βλαντίμιρ Πούτιν/ Φωτ.: EPA
0

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη ρωσική αποστολή που αναμένεται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Ουκρανία στην Τουρκία την Πέμπτη, παρά τη δημόσια πρότασή του για άμεσες διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις». Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι θα παραστεί μόνο αν εμφανιστεί και ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος την Τετάρτη, η αποστολή της Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη θα αποτελείται από τον βοηθό της ρωσικής προεδρίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν. Ο Πούτιν δεν αναφέρεται μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις τρεις ημέρες μετά τη δήλωση του Πούτιν ότι είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χωρίς προϋποθέσεις, προτείνοντας μάλιστα η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαΐου στην Τουρκία.

Σε βραδινό μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις αν δεν εμφανιστεί ο ίδιος ο Πούτιν.

«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από τη Ρωσία και έπειτα θα καθορίσω τα βήματα που θα λάβει η Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «τα μηνύματα που προκύπτουν μέχρι στιγμής από τα ρωσικά μέσα δεν είναι πειστικά».

«Ο Πούτιν συνεχίζει να χτυπά την Ουκρανία. Είναι πλέον πιο φανερό από ποτέ – για ολόκληρο τον κόσμο – ότι το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη είναι η απουσία καθαρής πολιτικής βούλησης από τη ρωσική πλευρά», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η απουσία του Ρώσου προέδρου από την αποστολή ρίχνει βαριά σκιά στις συνομιλίες, καθώς η ουκρανική ηγεσία είχε δώσει σαφή προτεραιότητα σε άμεσο διάλογο σε επίπεδο κορυφής. Το Κίεβο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιμένει ότι κάθε προσπάθεια για ειρηνευτική επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να περιλαμβάνει «σαφείς δεσμεύσεις για τερματισμό των επιθέσεων και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων».

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν τελικά ο Ζελένσκι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ή θα ακυρώσει τη συμμετοχή του, ενώ το διεθνές ενδιαφέρον για τις συνομιλίες παραμένει έντονο, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας να θεωρείται κομβική για τη συνέχιση των διαύλων επικοινωνίας.

 
 


 

Διεθνή
0

NEO VIDCAST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Διεθνή / «Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπερασπίστηκε με σθένος το πανό «Stop Killing Children», παρά τις αντιδράσεις από φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Ο Τραμπ ενδέχεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 1976, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την κρίση του και οφείλει να το κάνει επίσημα μέσω προεδρικού διατάγματος
LIFO NEWSROOM
Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτοχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Διεθνή / Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτροχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Το Elevador da Glória, που συνδέει την πλατεία Restauradores με το Bairro Alto, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τουριστικά αξιοθέατα της πορτογαλικής πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM
Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Διεθνή / Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Οι δύο αυταρχικοί ηγέτες μίλησαν για τις δυνατότητες της βιοτεχνολογίας και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, φτάνοντας μάλιστα να αναφερθούν στην πιθανότητα «αθανασίας»
LIFO NEWSROOM