Ο Τζο Μπάιντεν θα παραχωρήσει μόνος συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς αυτή είναι η πιο κατάλληλη μορφή για να επικοινωνήσει με σαφήνεια με τον «ελεύθερο Τύπο», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου στις 16 Ιουνίου, στη Γενεύη, με θέματα στρατηγικής πυρηνικής σταθερότητας και την επιδεινούμενη σχέση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

 

«Αναμένουμε ότι αυτή η συνάντηση θα είναι ειλικρινής και ευθεία. Μια "σόλο" συνέντευξη Τύπου είναι η κατάλληλη μορφή για να επικοινωνήσουμε με σαφήνεια στον ελεύθερο Τύπο τα θέματα που εγέρθηκαν [θα έχουν εγερθεί] στη συνάντηση - τόσο σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπου μπορεί να συμφωνήσουμε όσο και τις περιοχές όπου έχουμε σημαντικές ανησυχίες», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πριν από τη συνάντηση κορυφής πως οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και χρόνια. Απαντώντας σε ερώτηση για τον χαρακτηρισμό «φονιάς» που του απέδωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη τον Μάρτιο, ο Πούτιν είπε πως έχει ακούσει δεκάδες τέτοιες κατηγορίες. «Δεν είναι κάτι που με ανησυχεί στο ελάχιστο», είπε ο Πούτιν.

 

Ο Λευκός Οίκος έχει πει πως ο Μπάιντεν θα εγείρει θέματα επιθέσεων Ransomware που προέρχονται από τη Ρωσία, την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, τη φυλάκιση αντιφρονούντων και άλλα θέματα που έχουν πλήξει τη σχέση των δύο χωρών.

 

Ο Μπάιντεν έχει πει πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά η Ουάσιγκτον θα απαντήσει με στιβαρό τρόπο αν η Μόσχα εμπλακεί σε επιβλαβείς δραστηριότητες.

 

Η Ρωσία λέει πως η Δύση έχει καταληφθεί από αντιρωσική υστερία και πως θα υπεραμυνθεί των συμφερόντων της με όποιον τρόπο θεωρεί κατάλληλο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP