Χονγκ Κονγκ: Ποινή φυλάκισης στον Τζίμι Λάι για την αγρυπνία μνήμης της Τιεν Αν Μέν

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε τον Τζίμι Λάι σε φυλάκιση για την αγρυπνία μνήμης της Τιενανμέν Facebook Twitter
AP
0

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση τον πρώην μεγιστάνα των ΜΜΕ Τζίμι Λάι και επτά άλλους εξέχοντες ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας για τον ρόλο τους πέρυσι στην προσπάθεια να τιμήσουν τη μνήμη των διαδηλωτών του Πεκίνου, στις 4 Ιουνίου 1989 στην πλατεία Τιεν Αν Μέν.

Οι ποινές κυμαίνονται μεταξύ τεσσάρων και 14 μηνών και αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα της ευρείας καταστολής κάθε διαφωνίας και της ελευθερίας του λόγου στην πόλη, μια πρώην βρετανική αποικία που κάποτε είχε πολύ ισχυρότερες πολιτικές ελευθερίες από την υπόλοιπη Κίνα.

Αν και αυτή η υπόθεση δεν διώχθηκε σύμφωνα με τον αυστηρό και αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο πέρυσι, αρκετοί από τους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου του  Λάι, αντιμετωπίζουν επίσης ξεχωριστές κατηγορίες βάσει αυτού του νόμου.

Ο Λάι και οι άλλοι ακτιβιστές — συμπεριλαμβανομένων των Chow Hang-tung, Gwyneth Ho και Lee Cheuk-Yan — συγκεντρώθηκαν στις 4 Ιουνίου πέρυσι στο Victoria Park πριν από την ετήσια αγρυπνία που διοργανώθηκε από τη Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ για την Υποστήριξη των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων της Κίνας, μια ομάδα υπέρ της δημοκρατίας.

Η συμμαχία πραγματοποιούσε αυτές τις αγρυπνίες, ένα ισχυρό σύμβολο των διαφορών του Χονγκ Κονγκ από την υπόλοιπη Κίνα, στο πάρκο επί τρεις δεκαετίες. Αλλά η κυβέρνηση απαγόρευσε τη συγκέντρωση πέρυσι, επικαλούμενη την πανδημία του κορωνοϊού. Ανάλογα έπραξε και φέτος.

Στον Λάι επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 μηνών από τη δικαστή, Amanda J. Woodcock. Ο Lee Cheuk-Yan, πρώην βουλευτής και αρχηγός της συμμαχίας, έλαβε τη βαρύτερη ποινή, 14 μήνες. Ένας πρώην πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Wu Chi-wai, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες και δύο εβδομάδες.

Πολλοί από τους οκτώ καταδικασθέντες είχαν ήδη καταδικαστεί σε άλλες υποθέσεις που σχετίζονται με τις τεράστιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που συγκλόνισαν το Χονγκ Κονγκ το 2019.

Ο Λάι, για παράδειγμα, είχε ήδη λάβει [ποινή 20 μηνών, όμως αντιμετωπίζει περαιτέρω κατηγορίες βάσει του νόμου για την ασφάλεια, που μπορεί να οδηγήσει σε ισόβια κάθειρξη.

Σε δηλώσεις που διαβάστηκαν στο δικαστήριο πριν από την καταδίκη, ο Λάι και οι συγκατηγορούμενοί του κατέστησαν σαφές ότι δεν ένιωθαν καμία μετάνοια, που αψήφησαν την απαγόρευση της κυβέρνησης.

«Εάν ο εορτασμός της σφαγής είναι έγκλημα, επιτρέψτε μου να υποστώ την τιμωρία αυτού του εγκλήματος, ώστε να μοιραστώ το βάρος και τη δόξα αυτών των νεαρών ανδρών και γυναικών που έχυσαν αίμα στις 4 Ιουνίου για να διακηρύξουν την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την καλοσύνη» ανέφερε στο μήνυμά του που διαβάστηκε στο δικαστήριο από τον δικηγόρο του.


Ενώ οι αρχές προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τις διαδηλώσεις του 2019 ως ευρέως βίαιες για να δικαιολογήσουν την καταστολή τους, η υπόθεση κατέστησε σαφές ότι ακόμη και οι μη βίαιες, φαινομενικά αβλαβείς ενέργειες είχαν γίνει δυνητικά επικίνδυνες.

Οι Λάι και Chow, αντιπρόεδρος της συμμαχίας, καταδικάστηκαν την Πέμπτη για υποκίνηση άλλων να συμμετάσχουν σε μια μη εξουσιοδοτημένη συνέλευση.

«Συμμετέχοντας σε μια συνέντευξη Τύπου όπου ο καθένας άναψε ένα κερί την ίδια στιγμή και σήκωσαν το χέρι όλοι μαζί», έγραψε ο δικαστής, «ενθάρρυναν και άλλους να συμμετάσχουν στην απαγορευμένη αγρυπνία».

Ο Λάι ωστόσο, δεν συμμετείχε στην ίδια την αγρυπνία και είχε αποχωρήσει από το πάρκο μετά από περίπου 15 λεπτά. Ωστόσο, ο δικαστής ανέφερε πως «Η παρουσία του ήταν μια σκόπιμη πράξη για να συγκεντρώσει την υποστήριξη και να αναδείξει δημόσια τη συγκέντρωση, η οποία δεν είχε λάβει άδεια, που ακολούθησε. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί λόγια υποκίνησης για να υποκινήσει άλλους» σημείωσε.

Η Chow και η Ho, δημοσιογράφος και στη συνέχεια πολιτικός, καταδικάστηκαν για συμμετοχή στην παράνομη συγκέντρωση. Περισσότεροι από 20 άλλοι κατηγορούμενοι είχαν ήδη παραδεχθεί την ενοχή τους για την ίδια συγκέντρωση.

Η Chow προχώρησε επίσης σε μία ένθερμη δήλωση πριν από την καταδίκη, στην οποία επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση καθώς χρησιμοποίησε λόγους δημόσιας υγείας για να δικαιολογήσει αυτό που αποκάλεσε ρητά, πολιτική δίωξη.

«Ας μην αυταπατώμεθα ότι όλα αυτά αφορούν στον COVID-19 και ότι η ποινικοποίηση της αγρυπνίας είναι ένα μεμονωμένο μέτρο σε μία ιδιαίτερη στιγμή», είπε, διαβάζοντας τη δική της δήλωση δυνατά.

«Αυτό που συνέβη εδώ αντίθετα, είναι ένα βήμα πιο κοντά στη συστημική διαγραφή της ιστορίας, τόσο της σφαγής στην Τιέν Αν Μεν όσο και της ιστορίας της πολιτικής αντίστασης του ίδιου του Χονγκ Κονγκ».

«Κλείνοντας τα μάτια στο προφανές, το δικαστήριο κινδυνεύει να γίνει ξένο προς τις πληγές της εποχής μας» τόνισε.


Η Chow έχει επίσης κατηγορηθεί βάσει του νόμου για την ασφάλεια.

Ακόμη και πριν από την καταδίκη της Δευτέρας, πολλοί από τους εμπλεκόμενους ανθρώπους και οργανώσεις είχαν γίνει στόχος της κυβέρνησης. Η Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ διαλύθηκε τον Σεπτέμβριο, αφού αξιωματούχοι την κατηγόρησαν ως «εχθρό του κράτους».

Η Apple Daily, η φιλοδημοκρατική εφημερίδα που ίδρυσε ο Λάι, έκλεισε επίσης τον Ιούλιο μετά την έφοδο της αστυνομίας στην αίθουσα σύνταξης και τη σύλληψη κορυφαίων συντακτών.

Με πληροφορίες των New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM