Χονγκ Κονγκ: Η καραντίνα στα σπίτια- κλουβιά των σχεδόν 9 τετραγωνικών μέτρων

Χονγκ Κονγκ: Η καραντίνα στα σπίτια- κλουβιά των σχεδόν 9 τετραγωνικών μέτρων Facebook Twitter
Πηγή φωτό CNN/ Benny Lam, SOCO
0

Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, ο Lum Chai πήγαινε στο πάρκο για να πιει μπύρες με φίλους, προκειμένου να ξεφύγει από τον μικροσκοπικό χώρο στον οποίο ζει. Τώρα ο 45χρονος περπατά στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ μόνος, για να μείνει μακριά από τους γείτονές του.

Η προσεκτική τήρηση των αποστάσεων στο σπίτι, λόγω του κορωνοϊού, δεν είναι μια επιλογή που έχει ο Lum. Ζει σε ένα από τα λεγόμενα σπίτια- κλουβιά του Χονγκ Κονγκ, διαμερίσματα χωρισμένα για να ζουν πολλοί άνθρωποι. Αυτό συχνά σημαίνει ότι υπάρχει χώρος μόνο για ένα κρεβάτι και μερικά ρούχα. Ο κοντινότερος γείτονας απέχει ελάχιστα μέτρα. Βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο.


Τα σπίτια- κλουβιά είναι μικρότερα από 9,2 τετραγωνικά μέτρα. Οι τουαλέτες είναι κατά κύριο λόγο κοινόχρηστες και δεν υπάρχουν κουζίνες, μόνο εστίες κουζίνας. Τα «σπίτια» χωρίζονται με αυτοσχέδιους τοίχους.


Ο Lum, που είναι άνεργος, λέει ότι πληρώνει 232 δολάρια για ένα διαμέρισμα το οποίο είναι χωρισμένο για να κατοικούν 10 άνθρωποι. Η κατάστασή του είναι ακραία, αλλά όχι ασυνήθιστη. Στο Χονγκ Κονγκ 9 στους 10 ανθρώπους ζουν σε χώρο μικρότερο των 70 τετραγωνικών μέτρων, αλλά πληρώνουν από τα υψηλότερα ενοίκια στον κόσμο.


Παρότι το Χονγκ Κονγκ είναι ένα πλούσιο οικονομικό κέντρο, απτελεί και ένα από τα μέρη του πλανήτη με τις μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες. Εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ο κορωνοϊός κάνει ακόμη πιο αισθητές αυτές τις ανισότητες, καθώς οι φτωχοί αναγκάζονται να περιοριστούν στα σπίτια- κλουβιά που ζουν.


Την ίδια ώρα, πολλοί το τελευταίο διάστημα ζητούν βοήθεια από τη φιλανθρωπική οργάνωση Impact HK- σύμφωνα με τον ιδρυτή της Τζεφ Ροτμέγερ- επειδή έχουν μειωθεί οι ώρες που δουλεύουν ή έχουν απολυθεί. Σε άλλους έχει γίνει έξωση, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο.


Πολλοί συνωστίζονται στα συσσίτια της οργάνωσης και στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα γεύμα, ξεχνούν τις οδηγίες για τήρηση των αποστάσεων. «Βλέπουμε λίγο περισσότερο πανικό και φόβο γιατί η αλήθεια είναι πως αν δεν πάρουν τρόφιμα εδώ, πιθανότατα δεν θα φάνε», λέει ο Ροτμέγερ.


Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM