Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών

Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών Facebook Twitter
0

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας, που είχαν κατέβει κατά χιλιάδες στους δρόμους στο κέντρο της μεγαλούπολης παρά την απαγόρευση των αρχών.

Η αμφισβήτηση εναντίον της τοπικής κυβέρνησης που πρόσκειται στο Πεκίνο, η οποία εισέρχεται στην όγδοη εβδομάδα, σημαδεύτηκε για δεύτερη μέρα στη σειρά από επεισόδια έπειτα από τη βία που σημειώθηκε χθες στη διάρκεια διαδήλωσης, η οποία είχε επίσης απαγορευτεί, στη Γουέν Λονγκ κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Οι σημερινές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο τέλος του απογεύματος (τοπική ώρα) κοντά στο Γραφείο συνδέσμου της κινεζικής κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ, σύμβολο της κινεζικής παρουσίας και όπου ήδη πριν από μία εβδομάδα οι διαδηλωτές είχαν εκτοξεύσει αβγά και είχαν γράψει γκράφιτι. Το Πεκίνο είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες αυτές «εντελώς απαράδεκτες» και είχε ζητήσει να «τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Η ένταση ανέβαινε όλο το απόγευμα ενώ ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών γέμιζε τους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση της αστυνομίας που είχε επιτρέψει μόνο την πραγματοποίηση μιας στατικής συγκέντρωσης σε ένα πάρκο.

Ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών που κατάφερε να φθάσει μέχρι το Γραφείο συνδέσμου βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την αστυνομία κατά των διαδηλώσεων ισχυρές δυνάμεις της οποίας φρουρούσαν το κτίριο. Η αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές από τα μεγάφωνα να τερματίσουν την «παράνομη συγκέντρωσή» τους προτού κάνει χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών Facebook Twitter

Οι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας τούβλα και πέτρες, στη συνέχεια απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις που κρατούσαν κλομπ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να προβαίνουν σε πολλές προσαγωγές. Δύο δημοσιογράφοι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες μετά τον τραυματισμό τους και ένας διαδηλωτής είχε το πρόσωπο γεμάτο αίματα.

Παράλληλα, ένα μεγαλύτερο πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην εμπορική συνοικία Κόζουεϊ Μπέι όπου η αστυνομική παρουσία φαινόταν μικρότερη. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν μια κύρια αρτηρία ενώ εμπορικά κέντρα κατέβαζαν ρολά.

Χθες, βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Γουέν Λονγκ στις Νέες Επαρχίες, έπειτα από διαδήλωση χωρίς άδεια στην οποία μετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους σοβαρά.

Οι διαδηλωτές στη Γουέν Λονγκ διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τις επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας την προηγούμενη Κυριακή, που φέρεται να πραγματοποίησαν βίαιες συμμορίες και προκάλεσαν 45 τραυματισμούς. Όμως το βράδυ στις συγκρούσεις αντιπαρατέθηκαν οι διαδηλωτές και η αστυνομία κατά των διαδηλώσεων. Η αστυνομία προχώρησε σε 13 προσαγωγές εκ των οποίων ενός νεαρού ακτιβιστή, του Μαξ Τσουνγκ, ο οποίος είχε καταθέσει το αίτημα για τη διαδήλωση.

Μετά την καταστροφή στις αρχές Ιουλίου του Κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ, η επίθεση στο Γραφείο συνδέσμου της κινεζικής κυβέρνησης στις 21 Ιουλίου αποτέλεσε μια νέα πρόκληση στην εξουσία του Πεκίνου.

Το Χονγκ Κονγκ εγκλωβίστηκε από τότε σε έναν «φαύλο κύκλο», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η βουλευτίνα υπέρ της δημοκρατίας Κλόντια Μο. «Η χρήση βίας εντείνεται και από τις δύο πλευρές αλλά υπάρχει μια μεγάλη ανισορροπία καθώς η αστυνομία διαθέτει φονικά όπλα».

Το Χονγκ Κονγκ, κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας, έχει βυθιστεί από τις 9 Ιουνίου στη χειρότερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας του με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις παράλληλα με σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε ακτιβιστές της δημοκρατίας και αστυνομικούς. Η οργή εντάθηκε εδώ και μία εβδομάδα μετά την επίθεση εναντίον των διαδηλωτών στη Γουέν Λονγκ από φερόμενα μέλη συμμοριών.

Το κίνημα ξεκίνησε από την απόρριψη ενός νομοσχεδίου, το οποίο έχει στο μεταξύ αποσυρθεί, που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Στη συνέχεια διευρύνθηκε με διεκδικήσεις για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, στο υπόβαθρο μιας ανησυχίας που προκλήθηκε από την αυξανόμενη, όπως εκτιμάται, παρέμβαση του Πεκίνου στις εσωτερικές υποθέσεις της πρώην βρετανικής αποικίας που επανήλθε στην κυριαρχία του Πεκίνου το 1997.

Το Πεκίνο καταδίκασε την «εντελώς απαράδεκτη» βία, με ένα όλο και πιο σκληρό τόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά άφησε τις τοπικές αρχές να διευθετήσουν μόνες τους την κρίση. Στο Πεκίνο, το Γραφείο υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο ανέφερε ότι θα παραχωρήσει το απόγευμα της Δευτέρας συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από την αναστολή του αμφιλεγόμενου σχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη υποχώρησης. Αφότου ξεκίνησε η κρίση, οι δημόσιες εμφανίσεις της περιορίζονται σε επισκέψεις σε αστυνομικούς που τραυματίστηκαν ή σε μερικές συνεντεύξεις Τύπου.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ